Izbor UrednikaVesti

Ekonomista koji je predvideo veliku krizu 2008. godine ima novu mračnu prognozu

Raghuram Rajan — bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je predvideo globalnu finansijsku krizu pre više od jedne decenije — upozorio je da je bankarski sistem na putu ka novim previranjima nakon spasavanja SVB-a i Credit Suisse-a.

Radžan, koji je takođe bio guverner Rezervne banke Indije, rekao je da su decenija lakog novca i poplava likvidnosti iz centralnih banaka stvorili „zavisnost“ i krhkost u finansijskom sistemu dok su kreatori politike istovremeno pooštravali politiku.

„Nadam se najboljem, ali očekujem da bi moglo biti više, delom zato što je nešto od onoga što smo videli bilo neočekivano“, rekao je Rajan za Blumberg a prenosi N1 Zagreb.

On objašnjava da je period lakog novca i visoke likvidnosti tokom dugog perioda stvorio „perverzne podsticaje i strukture koje postaju krhke kada sve preokrenete“.

Njegovi komentari dolaze nakon upozorenja da problemi u SVB-u i Credit Suisse-u ukazuju na dublje probleme u finansijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Rajan je izdao pronicljivo upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize 2008. godine.

Rajan, koji trenutno radi kao profesor na poslovnoj školi Booth Univerziteta u Čikagu, takođe je dobio priznanje za svoje upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu centralne banke zemlje od 2013. do 2016. godine.

Akcije banaka su pale nakon krize u SVB i Credit Suisse, ali su centralne banke nastavile da pooštravaju politiku za obuzdavanje inflacije.

Rajan kaže da su centralne banke dobile „besplatnu vožnju“ jer su kreatori politike brzo preokrenuli ultra-prilagodljivi stav koji su zauzeli u deceniji nakon finansijske krize.