Izbor UrednikaTopVesti

Jana (5) umrla nakon što je primila infuziju u bolnici u Bitolju, roditelji ogorčeni: „Sve saznajemo sa televizije, niko nam ništa ne govori“

Roditelji petogodišnje Jane H., iz sela Kravari kraj Bitolja, Makedonija, koja je preminula u bolnici u ovom gradu pošto je primila infuziju, čekaju rezultate obdukcije.

Majka je rekla za „Makfax“ da su institucije prestale da ih obaveštavaju o daljim koracima.

– Niko nije zvao da nam kaže o rezultatima obdukcije niti su nam tražili bilo koji izveštaj. Sve saznajemo sa televizije. Čuli smo da bi izveštaj sa obdukcije mogao da bude završen sledeće nedelje i ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo. Ovo odlaganje nas ostavlja u sumnji da čekaju da i ostali izveštaji budu gotovi i da se sve „podudari“ – navela je majka Kristina Hristovska.

Jana je preminula pre dve nedelje. Tokom tog vremena državna sanitarna i zdravstvena inspekcija se oglasila izveštajem u kom se navodi da u lečenju nije bilo grešaka. Kasnije je komisija Ministasrtva zdravlja samo potvrdila taj nalaz odnosno da je dete lečeno po propisima.

Uprkos takvim izveštajima, Janini roditelji kažu da su izgubili veru u institucije, piše Telegraf.rs.

– Bila sam tamo, ne treba meni izveštaj. Jani se posle infuzije pogoršalo stanje – rekla je njena majka.

– Sestre su trčale okolo, tražile doktora, dok je infuzija već napola iscurela u njen krvotok, žalila se da je boli bešika. Jedna od sestara nam je objašnjavala da dete povraća zbog grčeva. I sve to vreme puštali su da infuzija ide. Jana je imala 20 kilograma, a u nju su stavili još isto toliko kilograma lekova. U našoj porodici nema istorije oboljenja srca ni dijabetesa. A Janin pedijatar nam garantuje da ona nije imala problema sa srcem, kako to sad pokušavaju da predstave – kažu njeni roditelji, prenosi Sloboden pečat.

Izveštaj sa obdukcije čeka i kancelarija tužioca u Bitolju.

(Telegraf.rs)