Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Evo kako da na prirodan način očistite jetru

Јetra predstavlja poseban i jedini organ u ljudskom organizmu koji može da se regeneriše čak i onda kada je oštećena za više od 50%. Jedna je od najvažnijih žlezda u čovekovom telu i svakodnevno obavlja veoma bitne funkcije u našem organizmu koje nas održavaju u životu. Jetra važi za centralnu laboratoriju organizma, odgovorna je za preradu hrane, eliminaciju toksina i drugih štetnih materija koje unosimo putem ishrane i ta njena sposobnost jeste ključna za naše zdravlje, piše Zdravisimo.

Gde se nalazi jetra? Najveći organ u trbušnoj šupljini, jetra, nalazi se sa desne strane stomaka odmah ispod dijafragme. Mekana je i crvenkasto smeđe je boje. Ima klinast oblik i normalna veličina jetre iznosi od 15 do 18 cm. Jetra je obično teška 1200 -1600 grama i riznica je minerala, vitamina, korisnih šećera i masnoća koje su ljudskom organizmu potrebne da bi normalno funkcionisao.

Uloga jetre

Jetra je jedini ljudski organ koji se može u potpunosti obnoviti i stoga moramo je čuvati. Napomenuli smo već da jetra obavlja više različitih bitnih funkcija, uloga jetre u čovekovom telu je prvenstveno metaboličke prirode, al se ni ostale njene funkcije nikako ne smeju zanemariti zbog čega je veoma bitno da voditi računa o njenom zdravlju. Od svih zadataka koje obavlja između ostalog ima i ulogu proičišćavanja krvi od toksina i otrova. Dakle sve materije koje se unose u organizam prolaze upravo kroz ovaj organ gde se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Te toksine jetra uspešno pretvara u molekule koji kasnije bivaju eleminisani iz organizma putem bubrega ili creva. Međutim u određenim situacijama jetra postaje i sama preopterećena toksinima i tada joj je potrebna pomoć, opšta preporuka je obnavljanje jetre prirodnim putem.

Obnavljanje jetre prirodnim putem

U današnje vreme izloženi smo raznim hemikalijama kako iz hrane, vode, vazduha tako i iz raznih lekova koji mnogi od nas svakodnevno unose. Sve te hemikalije svakodnevno prolaze kroz jetru i ostavljaju posledice koje nisu male. Pušenjem, prekomerenim korišćenjem alkohola, nepravilnom ishranom, prekomerenom upotrebom industrijiskih namernica dodatno opterećujemo ovaj važan organ. Zbog toga nam je regeneracija jetre i te kako potrebna. Međutim šta obnavlja jetru? Zdrava, izbalansirana ishrane i određene lekovite biljke ne samo da štite već i obnavljaju jetru.

Kada je ishrana u pitanju preporučuje se konzumiranje surutke, mladih sireva, jogurta, cvekle, brusnice, borovnice, artičoke. Za obnavljenje jetre koristite maslačak, ova vrsta biljke neverovatno je korisna kada govorimo o zdravlju jetre i predstavlja prirodni lek za jetru. Koren maslačka poboljšava varenje i čisti jetru od toksina. Čaj od korena maslačka pripremićete tako što ćete jednu malu kašiku usitnjenog korena preliti sa 2 dl kipuće vode, a nakon toga poklopiti, ostaviti 20 minuta i procediti. Potrebno je piti 3 šolje čaja dnevno i to po jedna šolja pola sata pre svakog obroka. Za obnavljenje jetre jako je bitan i čičak. Njegova lekovita svojstva pogotovo kada je oboljenje jetre u pitanju poznata su od davnina. Glavni aktivni sastojak čička je silimarin koji regeneriše ćelije jetre i štiti ih od oštećenja. Još jedan prirodni lek za jetru jeste sladić. U pitanju je biljka koju Kinezi odavno koriste za lečenje jetre. Sladić netralizuje toksine u jetri i povećava proizvodnju interferona koje se obično koristi za lečenje hepatitsa B.

Simptomi bolesti jetre

Bolesti jetre mogu biti genetski uslovljene, dakle neki ljude se rode sa poroblematičnom jetrom, dok je neki oštete različitim faktorima koji su štetni po samu jetru, kao što su virusi i upotreba alkohola. Vremenom se može desiti da oštećenje jetre rezultira stvaranjem ožiljaka – ciroza jetre, što može da dovede do stanja životne opasnosti i otkazivanja ovog organa. Zbog toga rani znakovi problema sa jetrom ne smeju se ignorisati. Simptomi bolesti jetre mogu uključivati:

Bol u stomaku i otok
Hroničan umor
Svrab i preosetljivot kože
Promene u urinu i stolici – tamna boja urina i bleda stolica ili krvava ili katran boja stolice
Oticanje u nogama i zglobovima
Mučnina i povraćanje
Gubitaka apetitaBolesti koje pogađaju ovaj organ mogu izazvati i bol u jetri. Simptomi bolesti jetre neretko se mešaju sa drugim problemima u abdomenu, zato je veoma važno prepoznati sam bol u jetri i sa njim povezane simptome kako bi na vreme otkrili i lečili ovaj organ. Tako recimo u samom početku simptomi upale jetre kao što su povišena telesna temperature, nedostatak apetita, mučnina, zadobijanje crveno žute boje kože, smeđe boje urina, beličaste stolice identični su simptomima koje ima grip.

Čišćenje jetre na prirodan način

Čišćenje jetre prirodnim putem, kroz pravilnu izbalansiranu ishranu najbolji je način oporavka ovog organa. Sve što unesemo od hrane prolazi kroz jetru i upravo pravilnom ishranom joj treba olakšati i omogućiti efikasniji rad. Iz toga razloga važno je uvrstiti u svakodnevnu ishranu namernice kao što su jabuke , žitarice, špargla, avokado, cvekla i šargarepa, prokelj, kupus, citrusi, beli luk, grejpfrut, lisnato zeleno povrće, kupusasto povrće, maslinovo ulje, orasi.

Čišćenje jetre od masnoće

Masna jetra jako je čest problem u današnje vreme i odnosi se na skladištenje prevelike količine masti u ćelijama jetre. Ovaj poremećaj rezultat je dejstva različitih faktora kao što su nezdrava i nepravilna ishrana, gojaznost, alkoholizam i drugo. Čišćnje jetre od masnoće veoma je bitno kako bi jetru opravili i povratili sposobnost njenih funkcija. Ovo je moguće postići čajem od đumbira, zelenim čajem i čajem ili tinkturom od maslačka. Takođe sirovo voće i povrće, a pogotovo grejpfrut i limun upotrebaljavaju se za čišćenje jetre od masnoće. Ne zaboravimo nikako ni beli luk, koren sladića, semenke lana, sok od celera ili cvekle, surutka, čičkovo mleko.

Čišćenje jetre od alkohola

Prekomerena upotreba alkohola naročitno škodi jetri. Sa prestankom uzimanjem istog mi je možemo vratiti u normalno stanje dok u suprotnom slučaju dolazi do alkoholnog hepatitisa. U tom slučaju ako se ne prestane sa konzumiranjem alkohola može doći i do ciroze jetre odnosno stvaranja ožiljaka na jetri koji sprečavaju normalno proticanje krvi kroz nju i samim tim otežavnja njenog funkcionisanja. Prvi i ujedno i najvažniji korak u lečenju jeste izbacivanje iz upotrebe alkoholonih pića.

Pravilno izbalansirana ishrana jako je bitna. Treba izbegavati prženje, pohovanje i dodavanje zaprške kuvanim jelima. Hrana se isključivo kuva, dinsta, bari ili peče u foliji i ono što je bitno ne dosoljeva. Izbegavati i konzervirane i procesuirane namernice. Preporučuje se voće, povrće, žitarice. Mladi kravlji sir, kefir, posna mesa, surutka, kiselo mleko, jogurt od obranog mleka, jaja i riba obezvediće potreban izvor proteina, a od masnoća preporuka je maslinovo ulje. Sve češće se može čuti pitanje koliko treba jetri da se očisti od alkohola? Naime čim se prestane uzimati alkohol već nakon par nedelja jetra će početi odbacivati višak masti i ako nije previše oštećena može se opraviti već za četiri do osam nedelja.

Čaj za čišćenje jetre

Čajevi za čišćenje jetre mogu puno pomoći i ubrzati sam proces čišćenja. Zeleni čaj sadrži hlorofil, polifenole, kofein i antioksidantne kathine koje poboljšavaju zdravlje jetre, poboljšavaju varenje, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju rak i produžavaju životni vek. Detoksikacija jetre moguća je i čajem od jasmina, on čisti jetru i štiti je od raznih oboljenja i čisti od raznih toksina. Čaj od atičoke takođe može jako dobro uticati na jetru baš kao i čaj od maslačka, čaj od mente, čaj od đumbira.