Izbor UrednikaTopZivot i Stil

ZAŠTO JE TESLA BIO BOG NAUKE: Ove činjenice o najpoznatijem Srbinu u istoriji niste znali

Tesla je imao jasnu i čvrstu viziju interneta decenijama pre nego što je stvarno materijalizovan.

Objavljeno: 13.08.2020. 10:59h
Nikola Tesla je jedan od najbriljantinij srpskih umova. Bez njegovih pronalazaka svet bi bio značajno drugačiji. Većinu stvari koje danas koristimo u ovo digitalno doba stvorena je na osnovu njegovih ideja i zamisli. Magazin Popularmechanics pisao je o tome zašto je Tesla bio tako dobar naučnik.

1. Izumeo je prototip za dron

Te 1898. godine, više od deceniju pre Prvog svetskog rata, Tesla je osmislio prvi čamac na daljinsko upravljanje i predstavio ga javnosti u Njujorku. Mali brod, koji se oslanjao na radio talase koji putuju između njegovih ugrađenih antena i primitivnog komandnog mosta, bio je opremljen bežičnim „kohererom“ – oblikom detektora radio signala – koji je radio signale pretvorio u mehanička kretanja. Prezentacija je zaokupikamaštu javnosti: dr Ljubo Vujović, predsednik Memorijalnog društva Tesla iz Njujorka, kasnije će taj događaj proglasiti „rodno mesto robotike“.

2. Bavio se teorijom fotografije

Kodakovi aparati postali su dostupni javnosti 1888. godine, ali Tesla je bio opsednut da izune fotografiju koja bi zabeležila ljudsku misao.

Ranih tridesetih godina prošlog veka, on je izjavio: „Očekujem da ću fotografisati misli…1893…bio sam ubeđen da slika stvorena u ljudskoj misli, mora reflektovati akciju, projektujući odgovarajuću sliku u retini koju bi mogao pročitati neki aparat“. Tesla je počeo sa nečim šti je on zvao veštačka retina koja bi mogla primati slike ljudskih misli- bukvalno slika u vašem oku- i reprodukovati je u stvaran svet.

3.Konstruisao je zrak smrti

Na svoj 78 rođendan, Tesla je otkrio svoju ideju da stvori moćno oružje koje bi kasnije nazvao Telefors. U intervjuu za Njujork Tajms 1934. godine, on je zamislio da bi ovo tiho oružje moglo imati domašaj „onoliko koliko teleskop može videti objekat na zemlji i onoliko daleko koliko zakrivljenje zemlje to dozvoljaa“ sa potencijalom da u trenu ubije milion ljudi.

Tako nešto bilo je zastrašujuće ali Tesla je bio skeptičan da će urešaj zaista funkcionisati.

4.Stvorio je mašinu za zemljotrese- možda

Te 1893. godine Tesla je osmislio mehanički oscilator, generator koji se pokreće ili na paru ili na gas a može proizvesti električnu energiju kroz vibracije. Manje mehaničkim rečnikom govoreći, stvorio je mašinu za zemljotres koja je navodno mogla da stane u njegov džep.

Nikada ga nije javo predstavio ali je rekao da je to uradio.

5.Njegovi kalemovi još uvek oblikuju svet modernih inovacija

Teslin kalem čini mnogo više nego dramatične situacije u naučno fantastičnim filmovima. On ga je koristio za prenos energije između objekta, i te demonstracije zapanjivale su njegove savremenike. Izumeo je bežične električne lampe, motore koji rade samo sa jednom žicom i nešto što istoričari zovu “električni vatreni slojevi.”

6. Sanjao je o internetu

Tesla je imao jasnu i čvrstu viziju interneta decenijama pre nego što je stvarno materijalizovan. Te 1900 godine, on je napisao brošuru u kojoj je obećai „trenutni i bežičan prenos svake vrste signala, poruka ili karaktera, u sve delove sveta“. Nedugo zatim, Tesla se spremao da stvori ono što je nazivao „svetski bežični sistem“, koji bi koristio samu planetu zemlju za prenos informacija. Njegovi pokušaji nisu tada urodili plodom.

7. Verovao je da je dobijao signale sa Marsa

Tesla je 1899. godine u Kolorado Springsu izvodio eksperimente sa bežičnim prenosom energije i istraživao električne oluje…Koristeći niz transmitera i prijemnika, Tesla je zabeležio radio talase veoma niske frekvencije iz tih oluja, nadajući se da i energija i komunikacija mogu biti prenošeni svuda putem vazduha.

Međutim, to je bio sporedni efekat tih eksperimenata. U Koloradu, Tesla je postao ubeđen da je primao signale sa marsa, tvrdeći to u decenijama koje su usledile.