Vesti

HOROR! SILOVAO MENTALNO ZAOSTALU ĆERKU (17) ONA ZATRUDNELA I RODILA DETE! Ocu monstrumu, sud smanjio zatvorsku kaznu!

Visoki krivični sud (VKS) je delomično prihvatio žalbu B. T. i smanjio mu zatvorsku kaznu sa 20 na 16 godina zbog dva krivična dela protiv spolne slobode nad bolesnom i lakše mentalno retardiranom 17-godišnjom ćerkom koja je pošto je otac silovao rodila dete, saopštio je sud.

Sud je saopštio da je prihvatio žalbu optuženog i preinačio prvostupenu presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B. T.

Sud je precizirao da je prihvatio prvostepenu pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno delo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora. Apelacijski sud smatra da je prvostepeni sud pravilno ocenio optuženom olakšavajuće okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Kao olakšavajuće okolnosti koje je sud trebao da vrednuje, Visoki krivični sud istakao je njegovu starost i status penzionera.

“Visoki krivični sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostepeni sud za drugo kazneno delo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju“, pojasnio je sud.

B. T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. silovao svojom ćerku (17) s kojom je živeo. Sud je saopštio da je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna retardacija) te da je devojčica nakon počinjenja prvog kaznenog dela ostala trudna i potom rodila.

Kurir.rs/Večernji.hr