Izbor UrednikaTop

Ukrajinski ekspert o ruskoj taktici u zimskim mesecima OVO ĆE BITI KLJUČNO

Rusija voli da se bori zimi, kada se priroda vojnih operacija značajno menja. Zato namerno produžava sukob u hladnoj sezoni. To je prvi činilac narednih meseci rata .

Drugo, za Rusiju je izuzetno važno da zadrži mostobran na desnoj obali Dnjepra i grad Herson. To nije samo simbol ruskih „pobeda“, već i način da se ugrozi Odesa, Nikolajev i niz drugih regiona Ukrajine.

Treće, prilično ozbiljna grupa je koncentrisana na teritoriji Belorusije, koja može pokušati da odseče Ukrajinu od snabdevanja zapadnim oružjem ili jednostavno skrenuti ukrajinske snage i sredstva iz oblasti višeg prioriteta. I, konačno, upotreba nuklearnog oružja od strane terorističke države (Rusije) ne može se u potpunosti odbaciti. Ovo mišljenje je u ekskluzivnom intervjuu za ukrajinski portal OBOZREVATEL izneo bivši predsednik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, učesnik brojnih mirovnih operacija, vojni ekspert Vladislav Vološin .

– General Mihail Zabrodski je naveo tri najvažnija faktora koji mogu uticati na tok rata u narednim mesecima. To su mogući gubitak mostobrana na desnoj obali Dnjepra, ofanziva iz Belorusije i zimski period. Šta mislite, koji drugi faktori će imati veliki uticaj?

– Želeo bih da kažem da je general Zabrodski prilično tačno naveo ova tri glavna faktora. Postoje i drugi, ali ovo su glavni. Da Rusija ne želi da izgubi mostobran na desnoj obali Dnjepra potvrđuje i činjenica da tamo koncentriše neke od najsposobnijih jedinica, ogromnu količinu snaga i sredstava. A radi se o najmanje 40.000 vojnika.

Druga karakteristika je da je, zaista, severni pravac, odnosno Belorusija, prilično važna, jer količina snaga i sredstava koja su danas tamo koncentrisani je prilično jaka. I ruske trupe, beloruska vojska, nesumnjivo mogu da obavljaju prilično ozbiljne zadatke, posebno da pokušaju da preseku veze sa Zapadom.

Drugi zadatak koji mogu da izvrše je povlačenje snage i sredsatva ukrajinske vojske u ovom pravcu. I to može značajno uticati na tok neprijateljstava.

I, naravno, ozbiljno će uticati i to što ulazimo u zimu. Jer vođenje neprijateljstava zimi uopšte nije isto kada je toplo, kada je svetlo, kada je dan duži. A najvažnija stvar je paleta pozorišta borbe, na kojoj su samo tri boje – crna, bela i siva. Neće biti raznolikosti boja kao leti. Zimi nema zelene, trupe će biti vidljivije. Nema se gde sakriti. Osim toga, hladno je.

Rusija voli da se bori zimi. To je jedan od razloga zašto se rat odugovlači u ovo doba godine.

– Odnosno, u zimskim uslovima lakše je braniti se nego napadati?

– Ne, samo je teže voditi borbena dejstva nego leti. Na primer, dronovi bolje vide tragove ili nešto otkriveno. Teže je maskirati se i braniti se. Danas su demaskirajući faktori i dim i mala vatra koju je teško sakriti. Stoga će se borbena dejstva voditi potpuno drugačije.

– Sudeći po ponašanju neprijatelja, možemo li zaključiti da je Herson za njega izuzetno važan?

– Zaista, Herson je veoma važan mostobran, i Rusi ni pod kojim uslovima ne žele da ga izgube.

– Da li je ovo čisto simbolički mostobran, simbol činjenice da je Rusija nešto postigla u ovom ratu ili ima i praktični značaj?

– Ne samo simbolično. To je važno u vojnom smislu. Jer Herson može da ugrozi ceo jug Ukrajine – Odesu, Mikolajiv, Krivi Rog, pa čak i Dnjepar. Ovo je za njih ozbiljna odskočna daska, za razvoj njihovog delovanja u budućnosti.

– Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Medvedev izjavio je da je ukrajinsko oslobođenje njenih teritorija direktan razlog za upotrebu nuklearnog naoružanja. Mislite da su ovo prazne reči? Postoji li izvesna verovatnoća za takav potez?

– I dalje verujem da postoji izvesna verovatnoća jer Rusija ima takvo naoružanje. Ima nuklearno oružje i drugo oružje za masovno uništenje. Ne bih se sada fokusirao na to kada i iz kojih razloga se nuklearno oružje može koristiti. Ali Rusija ga ima na raspolaganju, i ako ga ima na raspolaganju, može da ga upotrebi.

(Kurir.rs/Oborzevatel)