Izbor UrednikaTopVesti

Hrvatski naučnik Šarić: Je li plaća kasirke u Lidlu veća nakon tvoje izjave da Kosovo nije srpsko? Je li je Makedoncima bolje nakon što su promijenili ime svoje zemlje

Otvoreno pismo predsjedniku tzv. Srpske akademije nauka, Vladimiru Kostiću
Kostiću sa dužnim poštovanjem….
Vladimir Kostić, predsjednik SANU je liječnik, neurolog koji se bavio istraživanjem degenerativnih promjena moždanih stanica. Ironija je da je on sam jedan od predvodnika degerativnih promjena u srpskom društvu.
Na tebe sam, Kostiću, prvi put obratio pažnju kad si izjavio da je tvoja jedina pobjeda „5. oktobar“. Za mlađe generacije, „5. oktobar“ je državni udar izveden novcem američkih službi. Koliko god da sam se trudio, nisam uspio zamisliti situaciju u kojoj predsjednik Američke nacionalne akademija znanosti kaže da je nedavni upad Trumpovih pristaša u Kongres njegova jedina pobjeda.
Koje su to Kostiću ideje pobjedile 5. oktobrom? Pljačkaška privatizacija? Rijalitizacija društva? Puštanje braće Mazreku iz zatvora? Rasprodaja srpskih resursa strancima?
Akademici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su u pravilu nešto desnije i domoljubnije orijentacije od prosječnog Hrvata. Kako je moguće da vi u SANU zastupate stavove koji su bliži Tačiju i Haradinaju, nego svjetonazoru koji djeli 95 posto srpskog naroda?
Kostiću, ovo nije prvi put da pričaš kako Kosovo nije srpsko. Kad si izabran za predsjednika SANU izjavio si da je „Kosovo de facto i de iure nije srpsko i što pre to neko Srbima kaže, svima će nam biti bolje.“ Tebi je možda Kostiću bolje nakon te izjave, a da li je Srbima bolje? Je li plaća kasirke u Lidlu veća nakon tvoje izjave da Kosovo nije srpsko? Je li je Makedoncima bolje nakon što su promijenili ime svoje zemlje?
Kao neurolog, siguran sam da znaš bar ponešto o psihologiji. Konkretno, kad pitaš: „Da li je Čarnojević izdajica što je odveo narod u drugu carevinu?“ ponašaš se kao narkoman koji želi relativizirati svoju narkomaniju tako što kaže da i žene piju brufene u PMS-u. Jesi li ti stvarano toliko glup da ne znaš da je Arsenije Čarnojević poveo Srbe sa Kosova da im spasi život od turske osvete jer ih je zapad, konkretno Beč tada izdajnički ostavio na cjedilu? Ili si samo pokvaren? Kad je Čarnojević rekao da je Kosovo albansko ili osmanlijsko? Kad je Čarnojević nagovarao Srbe da se odreknu svojih svetinja?
Kostiću, jesi li ti predsjednik srpske akademije nauka (SANU) ili akademije nauka u Srbiji (ANUS)? Šta radiš u emisiji kod Jelene Obućine na Newsmax Adria, šta radiš na N1, šta radiš u Danasu? Da li je tebi kao neurlogu jasno da ti mediji rade srpskom društvu ono što Parkins, Alzheimer i Huntingtonova bolest rade mozgu?
Sad se dežurni dušebrižnici zgražaju jer ti je Cecin sin napisao: „S dužnim poštovanjem sisaj k…“ A kad si ti tako hrabar da vičeš kako „Kosovo nije srpsko“ ustao protiv „Zadruge“ i „Parova“? Kad ste ti i tvoji pajtosi iz SANU ustali da se starletama i kriminalcima zabrani pristup u sve rubrike medija osim crne kronike? Kad ste poslali arheologe da istražuju Ram, najveći keltski hram na Balkanu, za koji većina tvojih istomišljenika sa filozofskog fakulteta u Beogradu ni ne zna da postoji? Šta ste napravili da Vinča, najvažnije neolitsko nalazište Europe ne izgleda kao kiosk u kojem se prodaju pljeskavice? Koliko ste radova i knjiga napisali o srpskom caru koji se krunio u Prizrenu skoro 300 godina prije cara Dušana?
Kostiću, povijest jednog naroda je isto što i sjećanje čovjeka. Izbriši narodu povijest i taj narod više ne postoji. Kosovo je povijest, Kostiću. Kosovo je istina. Kosovo je mit. Kosovo je nešto što nadilazi svakog od nas pojedinačno, naše svakodnevne probleme, naše sitne interese. Veličina Kosova je upravo u tome što ga mladi polupismeni ljudi, odrasli na rijalitijima i Baka Prasetu, koji ne znaju složiti rečenicu bez psovke osjećaju! „Ide gas“ generacija ne zna objasniti šta je Kosovo, ne zna zašto je važno, ali zna da je važno! Porazno je da ti kao akademik to ne znaš!
Mogao bih ti sada održati stotine predavanja o važnosti Kosova, ali onaj ko nema kosovski zavjet utisnut u dušu nikad ga neće shvatiti, a onaj ko ga ima, njemu ne treba objašnjavat. Ne bi ti to razumio. Tebi je kosovski zavjet nešto imaginarno. Ti bolje razumiješ jezik kojim ti se obratio Veljko, zato, Kostiću, s dužnim poštovanjem…
Goran Šarić, nezavisni istraživač, čovjek koji postavlja pitanja