Izbor UrednikaVideo

Hrvatski superauto juri pistama širom sveta (VIDEO)

Hrvatski proizvođač supersportskih automobila na električni pogon Rimac Automobili upravo je počeo testiranje svog novog modela C_Two na test poligonima širom sveta.

Prethodno su obavljene simulacije na računarima, ispitivanja materijala, razvoj prototipova i kreš testovi, na kojima su „razbijani“ automobili vredni milion evra. Testovi ukupne dinamike vozila, pogona, pasivne bezbednosti i, na kraju kreš testovi, doveli su konstrukciju i komponente, kao što su gume i vešanje, do krajnih granica izdržljivosti.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Mate Rimac kaže da je reč o novoj vrsti hiperautomobila „koja omogućava ekstremne performanse električnog pogona i novo vozačko iskustvo“.

Komapnija će napraviti 17 prototipova modela C_Two, od kojih će svaki biti korišćen za određenu vrstu testiranja pre nego što automobil, početkom sledeće godine, uđe u pretproizvodnu fazu, navode hrvatski mediji.

Proizvodna verzija bi trebalo da bude spremna za predstavljanje na Salonu automobila u Ženevi, početkom marta sledeće godine. Ona će se razlikovati od koncepta prikazanog 2018. i 2019. godine.

Na konačnoj verziji automobila poboljšan je dizajn, ergonomija i performanse, pa Mate Rimac tvrdi da je C_Two, sa inženjerske tačke gledišta, pravo tehničko remek-delo.