Vesti

NEPOKRETNU MARICU TERORISTI SU SILOVALI PRED NJENOM MAJKOM, PA JE ZAKLALI Njeno telo otkrio je Amfilohije

Marica Mirić bila je srpska devojka koju su teroristi OVK silovali, a onda i ubili.

Nakon povlačenja srpske vojske s Kosmeta, pod patronatom NATO snaga, albanski esktremisti te 1999. godine su napravili strahovita razaranja i uništenja srpskih naselja i stanovništva.

Porodica Mirić je bila domaćinska i ugledna. Imali su tri kuće na tri sprata,zemlje, svi su bili radni i vredni, sinovi posebno.

Jedina ćerka, njihova mezimica Marica, bila je paralizovana.

Bila je odličan student ekonomije iz sela Belo Polje kraj Peći. A kako je obolela?

Postoje dve verzije priče – prva da je Marica pala ili dobila lošu ocenu na jednom ispitu i da ju je to toliko potreslo da se duševno razbolela, a potom dobila atrofiju mišića i ostala nepokretna. Druga da je Marica od izvrsnog studenta nakon tog ispita pala u depresiju i potom se duševno razbolela toliko da je ostala nepokretna.

Majka je brinula o njoj. 1999. godine nakon povlačenja naše vojske i policije iz ovih predela, ona nije htela da ode odatle. U kuću su upali pripadnici OVK. Bolesnu Maricu su Albanci pred majkom obeščastili. Onda su je zaklali.

– Majka je nekako uspela da se oslobodi i dođe do Pećke patrijaršije da obavesti sveštenstvo šta se desilo. U tom momentu u manastiru je bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović. Čuvši šta se desilo Amfilohije je obavestio KFOR sa čijim pripadnicima je krenuo put Belog Polja.

– Selo je već bilo skoro pa spaljeno i on je prvi ušao u kuću porodice Mirić. Videvši Maricu koja je i dalje onako gola i zaklana ležala na krevetu, uzeo je čaršav i prekrio je uz reči „mučenica Božija.“

Pošto u tadašnjim ratnim okolnostima nije bilo moguće obaviti sahranu u Belom Polju gde je besneo rat, Amfilohije je Maricu sahranio na groblju u dvorištu Pećke patrijaršije.

Kako je objavljeno na Fejsbuku, za ovaj događaj vezana je još jedna priča.

Navodno, jedan albanski taksista po imenu Dževdet, ne mnogo govorljivi i pomalo jugonostalgični, ali ne i srbonostalgični iz ponajviše ličnih razloga, budući da su mu srpski policajci kako kaže „brojali rebra“ u jednoj istrazi 1999. Tad je umalo i glavu izgubio iako nikakve veze sa OVK nije imao. On je rekao jednom našem istoričaru kojeg je vozio dok je obilazio naša groblja i svetinje:

“ Znam ja da je ovo bila SFRJ i Kosmet, ali da je ovo zemlja za vas Stara Srbija. A stiskajući mu ruku, dodao je:“ Dolazi ovde uvek i uvek obilazi vaše crkve i groblja. Dok obilazite vaše i mi vas cenimo. Kad prodate krst, ko će da vas ceni?! “

„Dobri Dževdo je rekao ono što nam ne kažu ni oni koji nas vode… da predaje nema i poraza nema. I da naše kosovske bitke traju u svima nama, od 1389…do u večnost. Večna ti slava, mučenice! “ – piše na ovoj stranici.

Podsetimo, priča o ovoj devojci poznata je od ranije.

На фотографији је српска девојка Марица Мирић, која је од албанских екстремиста и терориста ОВК више пута силована, те убијена јуна 1999. године по доласку снага КФОР на Косово и Метохију.

Извор: espreso.rs