Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Ibro već sedam godina potpuno besplatno čisti 10 sela od smeća

“Skoro svakodnevno čisti smeće i tako već sedam godina, čisti 10 sela. Bez naknade.”

Zvuči nevjerovatno, ali istinito. Ibro Adilović Lav ima 54 godine za sebe kaže da se bavi ekologijom, voli prirodu i čuva je. Tu ljubav dokazuje evo već godinama. Čisti smeće u selima Maglaja, Žepča i Teslića. Jutros u 9 sati kad smo ga pozvali kako bismo napisali priču o njemu, jer zaslužuje, jer je itekako pozitivan primjer dobra, rekao je da se nalazi u Tesliću i kupi smeće.

“U zadnjih godinu dana nakupio sam oko 600 smeća. Pokosio i očistio oko 25 kilometara puta. Oko 20 kilometara rijeke Liješnice sam isto očistio. Ne čekam nikakvu organizaciju, odmah idem u akciju. Ja to radim u hajr, valjda me sačeka na onom svijetu” kazao je Adilović za portal NEON Televizije.

Kaže da je sa prikupljanjem smeća, čišćenjem okoline krenuo iz razloga što je vidio kako je sve prljavo a niko ništa ne radi. Istini za volju nadao se da će se neko pridružiti ali u velikoj većini akcija je sam. Kaže da mu je drago vidjeti i da ima ljudi poput Safeta Kubata i grupe Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena” koji također rade izuzuetno važne stvari, prave promjene.

Lav kaže da kada negdje izlije voda sa metlom pomete i vodu i pijesak.

Prilikom akcija Ibro često snima i u svojim videima poziva sve građane da smeće bacaju na za to predviđenim mjestima. Iako često čisti smeće, opet ga bude za pokupiti.

Lav će, kaže, i dalje nastaviti po svom. Čisti smeće, koliko može. A pokazao je da jedan čovjek kad hoće može mnogo. Itekako mnogo. I kako kažu iz grupe Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi pomjena” budi i ti lav. Ako ne možeš kupiti smeće, bar ga ne bacaj…prenosi senzor.ba