Izbor UrednikaZivot i Stil

„Javlja nam se sve više vernika“: Biskupija u Švajcarskoj traži ISTERIVAČA ĐAVOLA

Pri pomenu reči “egzorcizam” uglavnom pomišljamo na zastrašujuće srednjovekovne rituale, ali u Švajcarskoj je isterivanje đavola i danas uobičajena praksa. Biskupski vikar Kristof Kaseti, koji je preminuo devetog februara 2020. sa 76 godina, bio je jedan od najpoznatijih egzorcista u zemlji, pri čemu je on sam radije koristio termin “služba za lečenje i oslobađanje”.

Sada Biskupija u Huru traži novog isterivača đavola. Prema rečima predstavnika za medije biskupije, mesto je “trenutno upražnjeno”, prenosi nemački „Štern“.

Rituali isterivanja demona i đavola u Švajcarskoj doživljavaju renesansu. Švajcarska mreža SFR iznela je podatak da se u crkvama u toj zemlji uradi 1.300 obreda isterivanja đavola godišnje, a evangelističko savetovalište “Relinfo” navodi da se broj rituala u Švajcarskoj od 2012. do 2017. utrostručio.

Postoje različiti nagoveštaji da je osobu poseo đavo: ponekad iznenada počinje da govori stranim jezikom, predviđa događaje u budućnost, panično ili odbojno reaguje na svete predmete i mesta. Trzanje tela i ogromna snaga takođe mogu ukazivati na prisustvo žavola. Egzorcizam smeju da obavljaju samo školovani sveštenici, “uz izričitu dozvolu biskupa”, izjavio je portparol Biskupije u Bazelu za “Tagesancajger”.

Ritual podrazumeva sled molitvi i blagoslova, prema strogo utvrđenom redosledu.

– Ja rado koristim Hristovo raspeće – izjavio je Kaseti za SRF.

– Sve više vernika se javlja iz inostranstva, uglavnom iz Nemačke, jer se tamošnje dijeceze zvanično uzdržavaju od takve prakse.

Kao razlog je naveo slučaj Anelize Mihel 1976. godine. Studentkinja pedagogije je imala epilepsiju, a mislila je da se u nju uvukao đavo. Dva sveštenika su čak 67 puta obavila ritual isterivanja, a devojka je umrla od ekstremne pothranjenosti. Slučaj je dospeo u javnost i pokrenuo debatu u Katoličkoj crkvi.