TopZdravlje

PET SIGNALA DA VAM PRETI INFARKT ZA MESEC DANA: Evo kako da sprečite srčani udar!

Ako znate da slušate svoj organizam i naučite da prepoznajete ključne signale, možete da smanjite šansu da, već koliko sutra, ne dobijete srčani udar.

Verovali ili ne, muškarci i žene imaju potpuno drugačije simptome srčanih bolesti, a kod dama se neki od njih pojavljuju čak 30 dana pre nego što dođe do akutnog infarkta miokarda.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju i koji to simptomi ukazuju da bi pod hitno trebalo da zakažete pregled kod interniste ili kardiologa.

Jako ste umorni ili vas muči nesanica

Ukoliko se već neko vreme osećate umornije nego inače, čak i kad ne radite ništa toliko iscrpljujuće, to može da predstavlja upozorenje da se koronarna arterija suzila u ozbiljnoj meri. Smanjen dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe, što čini da se osećamo malaksalo i premoreno, a da pritom ne možemo uveče da zaspimo.

Kratak dah

Žene koje teško dolaze do daha nalaze se pod ogromnim rizikom od srčanog udara. Stvar je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog. Pa tako, kad srce dobija manje krvi, samim tim i pluća raspolažu s manje kiseonika, a posledica svega toga je otežano disanje.

Mišićna slabost

Smanjen protok krvi dovodi do toga da čitavo telo pati od manjka kiseonika. Cirkulacija krvi je sve lošija, tako da mišići ne mogu normalno da rade.

Vrtoglavica, mučnina i preznojavanje

Ukoliko imate neobjašnjiv napad vrtoglavice ili vas obliva hladan znoj, sasvim je moguće da se nalazite u predinfarktnom stanju. Ovaj simptom naročito je izražen kad osoba naglo ustane, jer je krv ne uspeva na vreme da stigne do mozga.