Izbor Urednika

KONTROVERZAN PRISTUP ODNEO ŽIVOTE U Švedskoj najviše smrtnih slučajeva u poslednjih 27 GODINA

U Švedskoj je aprila ove godine zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od 1993. godine, piše londonski Dejli mejl.

Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na „principu odgovornosti“.

Škole su otvorene za decu mlađu od 16 godina, zajedno s kafićima, barovima, restoranima i drugim poslovnim objektima, a na građane je apelovano da poštuju mere fizičkog distanciranja.

U toku aprila ove godine, usled epidemije korona virusa, u Švedskoj je zabeleženo 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine.

Iz švedskog zavoda za statistiku navode da ne postoji zvanično objašnjenje za tako veliki broj umrlih decembra 1993. godine, ali napominju da je u to vreme vladala epidemija gripa.

Prema preliminarnim podacima, broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je u padu od kraja aprila, uključujući i Stokholm, epicentar epidemije u ovoj zemlji koji je početkom aprila imao najveći broj preminulih od posledica KOVID-19.

U Švedskoj je od početka epidemije zabeleženo 30.377 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica do sada umrlo 3.698 ljudi.