Izbor UrednikaTopZdravlje

Kvas od cvekle – Blagotvorno deluje na jetru, srce, krvni pritisak, dijabetes… (RECEPT)

Kvas od cvekle je još jedan u nizu čudotvornih prirodnih lekova iz tradicionalne ruske medicine. Rusi smatraju ovaj preparat za najbolji narodni lek protiv povišenog krvnog pritiska.

Ovaj napitak je poznat i po blagotvornom dejstvu na jetru i deluje kao prirodni čistač organizma, braneći ga od otrova i otpadnih štetnih materija.

Za šta je sve dobar kvas od cvekle?

Ovaj interesantan napitak pomalo čudnog slatko-slanog i zemljanog ukusa je bogat hranljivim materijama i pre svega sadrži pregršt korisnih minerala koji su neophodni za zdrav organizam. Kvas od cvekle je prirodni probiotički preparat koji je popularizovala knjiga o ruskog tradicionalnoj kuhinji, Nourishing Traditions.

Čišćenje organizma – Izvrstan spoj hranljivosti cvekle i fermentisane hrane čini kvas od cvekle izuzetnim preparatom za pročišćavanje organizma. Sama cvekla je poznata kao jak antioksidans. Blagotvorno deluje na jetru i pospešuje njenu funkciju.

Preventiva kardiovaskularnih bolesti – Zbog hranljivih sastojaka koje sadrži, kvas od cvekle je odličan za krvnu sliku. Takođe reguliše i krvni pritisak, što je važno u prevenciji oboljenja srca i krvnih sudova.

Preventiva dijabetesa i malignih oboljenja – Neka istraživanja pokazuju da kvas od cvekle može da deluje povoljno kao prevencija nastanka i progresa dijabetesa, pa čak i nekih vrsta kancera.

Jačanje muniteta i digestivnog sistema  – Kako se procesom fermentacije pojačavaju sve nutritivne osobine, podiže se nivo enzima i vitamina B kompleksa, tako ovaj čudotvorni napitak postaje odličan izvor dobrih bakterija koje ojačavaju imunitet, a digestivni sistem održavaju funkcionalnim i zdravim.

Kako napraviti kvas od cvekle?

Kvas od cvekle je prirodan probiotički tonik koji nastaje procesom fermentacije. Kvas se u ruskoj tradicionalnoj kuhinji priprema od trave, ražanog hleba, vode, sirila i malo soli, a za ukus se često dodaje bobičasto voće, jabuke ili suvo grožđe. Kvas od cvekle se pravi samo od ove tamno crvene povrćke i u njemu preovladava ukus cvekle mnogo više nego soli.

Recept – Kvas od cvekle može da se pripremi u kućnoj varijanti, uz nekoliko jednostavnih sastojaka i koraka spremanja. Za postupak pripreme je potrebno:

Svežu cveklu dobro oprati i iseckati na kockice ili tanke kriške i potom ih naslagati u čistu teglu. Zatim dodati suvo grožđe, brašno i šećer. Teglu napuniti prokuvanom ohlađenom vodom i sve dobro promešati. Teglu pritvoriti plastičnim poklopcem ili je umotati duplom gazom, pošto je potrebno da pripravak ima vazduha i slobodno diše. Ostaviti na toplom mestu oko šest dana do nedelju dana kako bi se fermentisao.

Tokom procesa fermentacije treba dva puta dnevno mešati sdržaj tegle i skidati penu po potrebi. Posle nedelju dana procediti mešavinu kroz gazu, pri čemu se dobija željeni napitak. Čuva se u frižideru.

Upotreba kvasa od cvekle

Kvas od cvekle može da se konzumira kao kura za pročišćavanje jetre. Uzima se svakodnevno po tri do četiri kašike pre obroka. Kada se ispije sav kvas, preporučuje se pauza od tri meseca. Nakon toga se kura ponavlja još dva puta, sa istom pautom između. To znači da u periodu od godinu dana ovaj čudotvorni ruski tradicionalni lek može u potpunosti da očisti jetru.

Kvas od cvekle se u svrhu čišćenja jetre, pa i čitavog organizma koristi i u bolničkim tretmanima, u Kijevu i Lugansku.

Upozorenja

Kod primene kvasa od cvekle za čišćenje jetre se mogu javiti kontraindikacije. On delotvorno čisti i bubrege, pa se može desiti da prilikom čišćenja jetre krenu i pesak i sitni kamenčići iz bubrega.

Osobe koje imaju slabe bubrege bi trebalo obavezno da konsultuju lekara pre nego što počnu da konzumiraju ovaj napitak. Takođe se savetuje oprez i za osobe sa niskim pritiskom, jer ga kvas od cvekle snižava.

Izvor: najboljicajevi.com