Izbor UrednikaTopZdravlje

Ljuska ORAHA – Za normalizovanje štitne žlezde, čišćenje krvnih sudova, lečenje kolitisa… (RECEPTI)

Protivupalne materije u orasima igraju posebnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, doprinoseći gubitku težine i sprečavaju gojaznost. Činjenica da je ovaj skupoceni dar prirode potreban svima bez obzira na pol i uzrast, teško da je nekome nepoznata. Orasi nisu samo ukusni, već nam bez preuveličavanja pomažu da živimo.

Zbog sadržaja velikog broja korisnih materija u orasima, ovaj orašasti plod široko se koristi u narodnoj medicini. Pored toga, koriste se svi njegovi delovi: ljuska od oraha, jezgro, membrana oraha.

Ljuske od oraha imaju pozitivan efekat na sve procese organizma u ljudskom telu. Regulišu metabolizam i dobri su za sistem organa za varenje. Obično se u tinkturama i odvarcima ljuske oraha i membrane koriste zajedno, obzirom na to da lekovita svojstva ne odstupaju jedan od drugog. Ipak pregrade su još uvek pogodnije za lečenje štitne žlezde, jer je njihov sadržaj joda veći.

Velika količina hranljivih materija je koncentrisana u čvrstom omotaču orašastog ploda. Aminokiseline su uključene u sve metaboličkie procese, pomažu imunom sistemu da se bori sa infekcijama. Konkretno, ljuska oraha sadrži veliku količinu kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma. Tu su i jod i vitamini R, A, C, grupua B. Ovaj kompleks vraća balans telu, pomaže u normalizaciji psihičkog stanja, umiruje nervni sistem, normalizuje san.

Ljuska nezrelog oraha (zelena) je dobar lek protiv kamena u žučnoj kesi. Naučno je dokazano da ljuske zelenog oraha takođe imaju antioksidansna svojstva. One značajno smanjuju rizik ćelija raka.

Recepti sa ljuskama od oraha

Recept za čišćenje krvnih sudova

Ako želite da pročistite sudove od toksina, pripremite sledeći bujon. Za taj cilj vam je potrebno 15 komada ljuski oraha, 500 ml ključale vode.

Zajedno povežite sve komponente. Stavite na slabu vatru i kuvajte 10 minuta. Kada smesa postane tamnosmeđe boje, procedite kroz gazu. Svaki dok uzimajte po 2 supene kašike odvarka na prazan stomak (ujutru, po podne i uveče). Tok lečenja je 2 sedmice, nakon čega treba da napravite pauzu.

Recept za lečenje kolitisa

Sličan recept se koristi za lečenje kolitisa: Sameljite 200 g ljuski u mašinici za meso ili pasatoru. Dodajte 100 g iseckanih sušenih listova oraha. Stavite sve sastojke u vatrostalnu činiju i prelijte ključalom vodom. Kuvajte 30 minuta.

Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potrebno je da uzimate bujon 2 puta dnevno, na prazan stomak, 3 supene kašike.

Da ne biste naštetili telu, nadgledajte svoje zdravlje. Tok lečenja je 2 nedelje, nakon čega se preporučuje da se napravi pauza od 40 dana.

Odvarak za normalizovanje štitne žlezde

Ljuske – od 20 oraha

Voda – 200 ml

Sameljite ljuske, potopite u ključalu vodu i ostavite na sat vremena.

Način upotrebe: Pijte odvarak od ljuski oraha proceđen kroz gazu ili sito 30 minuta pre obroka tokom dve nedelje. Da biste osigurali rezultat, nakon 10 dana ponovite lečenje.

Vangin recept kod ekcema

Prah od ljuski oraha je odličan lek za zarastanje rana sa svojim protivupalnim svojstvima. Pre toga sirove se suše u rerni, nakon toga se stavljaju u mlin za kafu i melju se.

Smesa se nanosi na tretiranu ranu, tumor ili ekcem, odozgo se prekriva sterilnom gazom – drži se dva sata. Prah, slično tinkturi od ljuski oraha, doprinosi brzoj regeneraciji epidermisa. Kako bi bilo lakše, možete da pomešate sa malom količinom ribljeg ulja. Dobiće se gusta, homogena smesa.

Pažnja! Lečenje sa orahovim ljuskama se ne preporučuje kod individualne intolerancije i alergija, kod upale pankreasa i problema sa crevima.

Orasi mogu da budu štetni čak i za zdravog čoveka, ako su odstojali ili se jedu u velikim količinama. Ne zaboravite na meru.

Izvor. bonapeti.rs