Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Lekari upozorili: Ako ne pijete ovu tečnost dovoljno, veći je rizik od prerano starenje

Istraživači posvećuju sve napore pronalaženju načina na koje možemo da usporimo starenje i učimo o navikama koje zapravo mogu da ubrzaju prirodni proces starenja.

U stvari, novo istraživanje Lanceta koje procenjuje koliko normalni do visoki krvni testovi natrijuma kao potencijalni pokazatelj ubrzanog biološkog starenja, hroničnih zdravstvenih stanja i prerane smrti kod osoba srednjih godina sugerišu da dehidracija može da doprinese preranom okončanju vašeg života.

Međutim, bolje razumevanje toga kako naše navike i ono što konzumiramo utiču na naše zdravlje, čak i eventualno produžavanje ili skraćivanje našeg životnog veka – odličan je korak ka proaktivnoj brizi o sebi koja može dovesti do zdravog života, počevši od najnovijeg istraživanja koje naglašava važnost hidratacije.

U novoj studiji koju je objavio Lancet, istraživači su hteli da testiraju hipotezu da bi zadržavanje hidratacije moglo da odvrati i uspori proces starenja. Iako je ovo istraživanje delimično motivirano prethodnim studijama na glodarima koje su uočile veze između ograničenja vode i kraćeg života, ovo konkretno istraživanje je sprovedeno s odraslim ljudima u dobi između 45 i 66 godina.

Da bismo bolje razumeli otkrića istraživača o vezi između hidratacije i starenja, prvo moramo da pogledamo njihove metode za merenje hidratacije osobe. Test natrijuma u serumu korišćen je za određivanje hidratacije osobe, što je način da se vidi koliko natrijuma ima u nečijoj krvi. Budući da je natrijum elektrolit koji može pomoći u balansiranju tečnosti u vašem telu, ovaj test je uobičajen način da se vidi da li je neko dehidriran.

Prema klinici Mayo, normalan nivo natrijuma u krvi osobe je između 135-145 miliekvivalenata (ili milimola) po litru. Zanimljivo je da iako je to poznato kao normalni raspon nivoa natrijuma u krvi, studija je otkrila da su nivoi natrijuma od 142 milimola po litru ili više povezani sa 39 odsto povećanjem rizika od hroničnih bolesti i nivoima višim od 144 milimola po litru bili su povezani sa 21 odsto povećanim rizikom od prerane smrtnosti.

Istraživači napominju da ovi nalazi znače da oni sa nivoom natrijuma u serumu od 142 mmol/l ili više imaju veće šanse da umru mlađi ili razviju hroničnu bolest. Drugim rečima, hronična dehidracija može apsolutno da skrati vaš životni vek.