Izbor UrednikaZivot i Stil

Lekovita namirnica: Ovo bobičasto VOĆE jača imunitet i cirkulaciju, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA

Aronija je bobičasto voće poreklom iz Severne Amerike, a priča o njenim mnogobrojnim lekovitim dejstvima je počela još od drevnih Indijanaca.

Ove male crne bobice su pune hranljivih vitamina i antioksidanasa, kao što je vitamin C.

Tek je nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njena lekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom sveta.

Evo do kojih saznanja su došli naučnici:

Poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove
Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak pod kontrolom. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema sa krvnim pritiskom.

Aronija štiti vaše oči
Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka.

Dijeta

Aronija i dijeta
Ovo voće pomaže pri regulisanju telesne težine. Aronija sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem sa kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

Ona ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćki. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Aronija protiv prehlada

Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sistem.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Za lečenje upale ili virusne infekcije preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.