Izbor UrednikaTopVesti

„MAMA NEMOJ DOPUSTITI DA UMREM“: Mia preminula nakon dva dana, sve počelo kao bezazleni virus, a onda je otkrivena JEZIVA ISTINA

Devetnaestogodišnja Mia Ginever preminula je nakon što su joj doktori pogrešno dijagnostikovali bolest i odbili da pruže odgovarajući tretman.

Mia je preminula od smrtonosnog meningitisa, iako su joj doktori prvobitno rekli da boluje od bezopasnog virusa. Incident je izazvao bes i zabrinutost u Velikoj Britaniji.

Počelo je kao tupa bol i suvo grlo, ali simptomi su brzo eskalirali u migrene, dezorijentaciju i osip po telu.

Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vreme vrat joj se ukočio i počela je buncati. Ovi i drugi simptomi trebali su doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu, ispričali su njeni roditelji za britanski „San“.

„U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: ‘Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem'“, ispričala je njena majka.

Dobila lekove za bolove koji su zamaskirali simptome meningitisa

Nakon pet sati pošto je stigla na hitni prijem mladi doktor je dao dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, doktor je tek prolazio obuku za specijalistu. Insistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je da napravi još krvnih pretraga ili joj da antibiotike.

Umesto toga, devojka je dobila lekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa. Dalje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B.

Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije.

Bolnica je, u međuvremenu, priznala neuspeh u dijagnostici.

„Gubitak je jednostavno pretežak“, izjavio je Fil Ginever, Mijin otac.

Roditelji Mie Ginever sada traže odgovornost za propuste u njenom lečenju. Nadaju se da će istraga istaknuti probleme u medicinskom sistemu i podstaknuti poboljšanja kako bi se sprečile slične tragedije u budućnosti.

(Kurir.rs/ ATVBL/ Preneo: T.A.)