TopVesti

VIDEO: Osuđen na doživotnu kaznu kada je imao samo 18 godina, nakon 37 godina utvrdili da je nevin

Robert DuBoise imao je samo 18 godina kada je 1983. godine osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubistva 19-godišnje djevojke. Nakon 37 godina oslobođen je svih optužbi.

Naknadna DNK analiza pokazala je da nije počinio zločine koji su mu se stavljali na teret te je u oktobru 2020. pušten na slobodu. DuBoise je tužio grad zbog nepravde koja mu je nanesena, a gradsko vijeće američkog grada Tampe jednoglasno je prošle sedmice izglasalo odobrenje nagodbe od 14 miliona dolara.

“Tužan sam zbog porodice koje su toliko dugo čekale istinu”, izjavio je DuBoise nakon pobjede na sudu.

“Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina, a bio sam potpuno nevin. To se događa kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Životi su uništeni, a zajednice manje sigurne”, rekao je DuBoise za CNN.

DNK uzorci ne samo da su oslobodili DuBoisea već su istražitelje naveli i da povezuju ubistvo 19-godišne Barbare Grams s dvojicom već osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

“Današnja policijska uprava Tampe svjetlosnim je godinama ispred onoga gdje smo bili prije četiri decenije u tehnologiji i obuci”, izjavila je gradonačelnica Jane Castor i poželjela DuBoiseu brz oporavak.

U vrijeme suđenja 1983. godine nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi DuBoisea povezivali s napadom na djevojku, pokazala je istraga Projekta nevinosti s Floride, zahvaljujući kojem je već 30 osuđenika preokrenulo svoje presude.

Naknada od 14 miliona bit će DuBoiseu isplaćena tokom tri godine, s početnom uplatom od 9 miliona dolara u roku od trideset dana.