Vesti

Masovno se sele u Portugal za srećnijim životom: „U Americi vas bolest može dovesti do bankrota“

Nejtan Hedlok preselio se u Portugal kako bi pobegao od nasilja i loše socijalne zaštite u Americi, ali i da bi nastavio da uživa u suncu i okeanu koje je obožavao u Kaliforniji.


– Lisabon je ispunio sve kriterijume. Ima čak i viseći most koji liči na Golden Gate u San Francisku – navodi ovaj četrdesetogodišnjak.

– Moja partnerka i ja smo tražili mesto gde možemo da usporimo život i više uživamo. Sastavili smo spisak od ‘top 10’ mesta u svetu i Lisabon je brzo završio na vrhu – dodaje.

Pored mora i simbola koji ih podsećaju na nekadašnji grad, velika prednost je i jeftiniji život i želja da pobegnu od tamnih strana američkog društva.

– Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi žele da se presele ovde je sigurnost njihove dece. Često kažu ‘ne želim da mi dete neko ustreli u školi’. Vi u Evropi to niste iskusili, ali u Americi je stvarnost – objašnjava Hedlok.


Džen Vitman, koja se u Lisabon preselila iz Kalifornije sa suprugom i sinom tokom pandemije, istakla je da SAD „pomalo puca po šafovima“.

– Incident sa Džordžom Flojdom, pandemija, političke podele, rasizam… sve je to u Americi postalo prenaglašeno.

Takođe, kao veoma važnu stavku navodi evropsku socijalnu mrežu.

– U Americi je strašno stanje sa zdravstvenom zaštitom. Naročito ako ste penzioner sa zdravstvenim poteškoćama. U Americi vas bolest može dovesti u bankrot – dodaje.

Amerikance privlače „zlatne vize“, dozvole boravka strancima koji su spremni da u Portugalu kupe nekretninu ili prenesu kapital.

Ipak, većina ih dolazi na osnovu vize D7, koja zahteva redovni „pasivni prihod“ od penzije, iznajmljivanja ili ulaganja.