Izbor UrednikaTopVesti

Moskovski dopisnik Skaj njuza: Alternative Putinu zapravo bi mogle biti još gore od sadašnjeg ruskog lidera

Moskovski dopisnik Skaj njuza Oven Metjuz tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi mogao politički da preživi potencijalni vojni poraz ruskih snaga na bojnom polju, prenosi Index.hr.

On veruje da bi Rusi vojnim porazom smatrali situaciju u kojoj bi bili primorani da vrate ukrajinsku teritoriju koju su okupirali još 2014. godine.

Čini se da rusko nezadovoljstvo ratom u Rusiji raste, a sve više se govori o potencijalnom svrgavanju Putina. Metjuz upozorava da bi potencijalne alternative Putinu zapravo mogle biti gore od aktuelnog ruskog lidera. „Ono što ne želite, što je još opasnije od trenutne situacije, čak opasnije od Putina, jeste revolucionarna situacija unutar Rusije u kojoj Putin pada“, rekao je on za Skaj njuz.

Dodaje da su u Putinovoj opoziciji nacionalisti koji su mnogo agresivniji od samog Putina. Metjuz živi i radi u Moskvi više od 25 godina, ali naglašava da ne može da razume zašto je Putin uopšte odlučio da pokrene vojnu invaziju.

On podseća da je Putin „već pobedio svojom diplomatijom koja zvecka oružjem” i da je imao velike koristi od primene takve strategije. On zaključuje da je Putin verovatno mislio da će brzo srušiti ukrajinski režim u Kijevu, pa se zato nije pripremao za dugotrajni rat.