Vesti

Migranti sada opsedaju granicu sa Rumunijom, na udaru Banat!

Posle organizovanih incidenata na granici sa Mađarskom, odsustva osude NVO sektora i blage reakcije države sada je na meti pogranični pojas sa Rumunijim.

Banatski deo granice Srbije i Rumunije svakako nije prvi izbor migranata pri pokušajima ulaska u Evropsku uniju, ali je sprečenih ilegalnih prelazaka ipak bilo.

Po podacima koje je saopštilo Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, u prošloj godini je u srednjem i severnom Banatu nastavljen trend ilegalnog prelaženja državne granice i krijumčarenja ljudi.

– Krivični postupci zbog tog krivičnog dela u njegovom kvalifikovanom obliku, kada je krijumčareno više od pet lica, vode se protiv devetoro okrivljenih – kaže viši javni tužilac u Zrenjaninu Zoran Đuran. – U tim slučajevima su 43 migranta iz Sirije, Iraka, Alžira, Somalije i Bangladeša, uz prethodni tranzit preko teritorije Srbije, pokušala da pređu državnu granicu prema Rumuniji, da bi ušli na prostor Evropske unije.

On podseća i na to da su u prošloj godini, na teritoriji u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, počinjena krivična dela trgovine ljudima u kojima su akteri bili četvoro okrivljenih. U tim slučajevima žrtve su usled teških prilika bile prinuđene na prostituciju ili su bile izložene drugoj vrsti seksualne eksploatacije.

Izvor: Dnevnik.rs/Dnevna Gazeta