Vesti

MILOŠEVIĆ TRAŽIO OD RUSA S-300: Da ih je dobio, nijedan avion NATO-a ne bi ni stigao do Srbije

Sergej Stepašin, bivši ruski premijer, smatra da je njegov prethodnik Jevgenij Primakov, čija je bista otkrivena u Ruskom domu u Beogradu, udario temelje za današnje dobre odnose Rusije i Srbije.

Stepašin se u izjavi za Sputnjik prisetio i dana kada je 1999. zbog bombardovanja SR Jugoslavije Primakov okrenuo avion iznad Atlantika i otkazao planirani put u Sjedinjene Države.

– Tada sam bio ministar unutrašnjih poslova i prvi vicepremijer, a kad se Primakov vratio, održali smo sednicu Saveta bezvednosti Rusije i izrazili žaljenje zbog bombardovanja – navodi Stepašin.

On podseća da se Milošević obraćao Rusiji s molbom da Jugoslaviji isporuči S-300, uz opasku da u tom slučaju ne bi bilo nikakvog bombardovanja.

– Ali istorija se ne može vratiti unazad – dodaje Stepašin, a na pitanje da li je tačno da je Primakov bio za to da se Srbiji pokloni ili proda taj sistem protivvazdušne odbrane, odgovara: „O tome smo razgovarali na Savetu bezbednosti Rusije. Ja sam takođe bio član tog saveta. Ali predstavnici vojske su rekli da Jugoslavija nije članica Varšavskog ugovora. Po mom mišljenju, to je bila greška. Da su ti kompleksi bili ovde, a bilo ih je lako dopremiti, nijedan NATO avion ne bi preleteo jer bi bio oboren“.