Vesti

Berluskoni bivšu manekenku imenovao za ministarku, a sada se okrenula protiv njega

Hoće li doći do razdora unutar stranke Forca Italija Silvija Berluskonija zbog približavanja antimigrantskoj Ligi Matea Salvinija, najbolje ćemo saznati od pomno izabranih lepih žena u njegovoj stranci.

Mara Karfanja, bivši top model koju je Berluskoni imenovao ministarkom za ravnopravnost, prikuplja podršku za pobunu unutar Forca Italije zato što se protivi savezu stranke sa Salvinijem, piše „Euroaktiv“.

– Potrebna nam je liberalna i popularna desnica koja ne podstiče mržnju i netrpeljivost – odgovorila je bivša učesnica za Mis Italije na Berluskonijevo negiranje tvrdnji da politički afirmiše Salvinijev populizam.

Čak 50 od 160 članova parlamenta iz stranke se trenutno slaže sa Karfanjom i ne odobrava Berluskonijev iskorak prema populizmu.

Njegove namere je nemoguće predvideti, ali je činjenica da se njegova stranka suočava sa padom podrške.

Karfanja je kritikovala Salvinijevu Ligu u nekoliko navrata. Prošlog meseca je odbila da se pridruži njegovom skupu nakon što je saznala da će krajnje desničarska grupa Kasa Paund biti među zvanicama.

Ovog meseca se usprotivila glasanju Forca Italije protiv predloga za formiranje parlamentarnog odbora za borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma. Parlament je odobrio navedeni predlog Lijane Serđe, preživele žrtve Aušvica, ali su se tri desničarske stranke, uključujući evroskeptičnu Ligu, sudržale od glasanja.

Rascep u stranci mogao bi da bude težak udarac za Berluskonija koji nastoji da održi svoju partiju na okupu. A lepotom žena iz njegove stranke naročito voli da se hvali.

– Levica nema ukusa ni kada su žene u pitanju – rekao je on jednom prilikom.

Fatalna lepota Karfanjijeve bila je, pored orgija i mlađe ljubavnice, jedan od razloga zbog kojih je Berluskonijev brak pukao. Godinu dana nakon prijema u stranku, Berluskoni ju je imenovao za ministarku i izjavio da bi se rado „oženio njome“. Njegovoj tadašnjoj supruzi se to nije svidelo, pa je putem novina tražila izvinjenje.

U međuvremenu je Karfanja postala cenjena političarka i poznata borkinja protiv nasilja nad ženama.

Sada bi Berluskoniju zbog lepe žena mogla da pukne i stranka. U slučaju da Karfanja uspe da osnuje opozicionu stranku smestila bi se u sam centar političkog spektra. Na levoj strani bi ostala koalicija pokreta Pet zvezdica i Demokratske stranke.

Pitanje je da li će Berluskoniju zaokret udesno značiti skok u političkoj moći ili nastavak skandala zbog kojih jei bio prisiljen da napusti poziciju premijera 2011. godine.