Izbor UrednikaZdravljeZivot i Stil

Moderna: Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće spremne do 2030.

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće „spremne do kraja decenije“, a milioni života mogli bi da budu spaseni revolucionarnim novim vakcinama protiv niza bolesti, najavili su stručnjaci.

Vodeća američka farmaceutska kompanija „Moderna“ saopštila je da je uverena da će vakcine protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja biti spremne do 2030. godine, objavio je danas „Gardijan“. Glavni medicinski direktor „Moderne“, doktor Pol Barton, rekao je da veruje da će ta firma moći da ponudi vakcine protiv „svih vrsta bolesti“ za samo pet godina. Kompanija, koja je proizvela vodeću vakcinu protiv korone, sada razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove tumora.

„Imaćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv raka, protiv više različitih tipova tumora ljudima širom sveta“, istakao je Barton.

On je rekao da bi više respiratornih infekcija mogle biti pokrivene jednom vakcinom, omogućavajući ljudima da budu zaštićeni od korone, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi terapije mRNA mogle biti dostupne za retke bolesti za koje trenutno ne postoje lekovi. Terapije zasnovane na mRNA zasnivaju se na tome što podstiču ćelije da proizvedu protein koji pokreće imuni odgovor protiv bolesti.

„Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNA za retke bolesti koje su ranije bile neizlečive, i mislim da ćemo se za 10 godina približavati svetu u kojem zaista možete da identifikujete genetski uzrok bolesti i …. da se izlečite koristeći tehnologiju zasnovanu na mRNA“, najavio je Barton.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u telu pacijenta, tako da može da ga napadne i uništi, bez uništavanja zdravih ćelija. Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak postignut u poslednje tri godine, biti uzaludan, ukoliko se ne održi visok nivo investicija.