Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Mudri monah Arsenije ima SAVET za sve nas: Nisu svi problemi za psihijatra, OVO JE JEDINI LEK

Otac Arsenije smatra da nisu svi problemi za psihijatre i lekove, jer se mnogi problemi mogu rešiti molitvom i ako se suočimo sa sobom

Na svega nekoliko kilometara od centra Mionice, u prelepom prirodnom okruženju Spomenika prirode Ribnica, smešten je Ribnički manastir posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu.

Ova građevina ima dugu istoriju jer je sagrađena na temeljima Bog zna koliko crkava čiji najstariji pomen potiče još iz 1657 godine. Vekovima su je Turci rušili, a Srbi, uporno iznova gradili. Tako je bilo sve do 1835. godine, kada su proterani i pobijeni poslednji igumani i monasi. Od tada je građevina pretvorena u parohijsku crkvu.

Manastir Ribnica posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu

Od 2017. godine starešina ovog manastira je otac Arsenije Jovanović, za koga kažu da nije običan monah. On je svestrana i harizmatična osoba, voli da piše, slika i peva, a po profesiji je stomatolog.

Prošao je dug i trnovit put sve dok kod Boga nije pronašao svoj duhovni mir. Kaže da mu je onog trenutka kad je izlečio sebe, Bog podario da može da pomaže i drugima koji se nađu u nekoj teškoj situaciji.

Pre nego što je došao u Ribnički manastir, 6 godina je proveo u manastiru Ostrog, koji naziva „Duhovni urgenti centar“. Tamo je počeo da se bavi psihoterapijom i pomaže ljudima koji prolaze kroz najteže životne probleme.

Otac Arsenije smatra da nisu svi problemi za psihijatre i lekove, jer se mnogi problemi mogu rešiti molitvom i ako se suočimo sa sobom.

On na slikovit način govori kako pristupa vernicima kojima je potrebna duhovna pomoć. Kada osoba koja ima problem dođe kod njega, on ga pažljivo sasluša i kreće da traži koren njegovog problema. Kada dođe do korena, on ga obrađuje, čisti, i na kraju čupa. Ali, pominje kako ne mogu svi koreni odmah da se iščupaju, već je za neke potrebno puno vremena da se dobro obrade i sami osuše.

Monah Arsenije napominje da su od svega najvažnije molitve, smatra da je i jedna molitva iz srca proiznesena za nekoga ko pati dovoljna da se dobiju rezultati.

Pošto mu je Bog podario predivnu akustičnu crkvu, nestvarnu prirodu i dobre komšije, njegova velika želja je i da obnovi monaštvo, i od manastira Ribnica napravi mali molitveni, duhovni i kulturni centar.