NAJGORI POŽARI U POSLEDNJIH NEKOLIKO DECENIJA GORI NAJVEĆA MOČVARA NA SVETU: Evo zašto je to katastrofa za sve nas (FOTO, VIDEO)

Mada su mnogi pomno pratili kada su ove godine u Kaliforniji i Amazoniji besneli požari, većini je prošlo ispod radara da već mesecima gori najveća tropska močvara na svetu.

Južnoamerički Pantanal pogodili su najgori požari u poslednjih nekoliko decenija. Pantanal je najveće tropsko vlažno područje na svetu, smešteno na tromeđi Brazila (62 odsto), Bolivije (20 odsto) i Paragvaja (18 odsto). Požari su već progutali oko 28 odsto prostrane ravnice i još nisu pod kontrolom.

Tokom ove vatrene stihije uništena su jedinstvena biljna i životinjska staništa, ali štetne posledice požara sežu daleko van regije.

FOTO: EPA/CARLOS EZEQUIEL VANNONI

Naime, močvare poput Pantanala su najefikasniji sakupljači ugljenika – njihovi ekosistemi apsorbuju i pothranjuju više ugljenika nego što ispuštaju, držeći ga podalje od atmosfere. Kada te ekosisteme bogate ugljenikom zahvati požar, u atmosferu se ispuštaju ogromne količine gasova koji zarobljavaju toplotu, pojačavajući efekat staklene bašte.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) je ove godine zabeležio više od 21.200 požara u močvari Pantanal, što je već sada za 69 odsto više od celogodišnjeg rekorda iz 2005. godine, kada je INPE evidentirao otprilike 12.500 požara.

FOTO: EPA/CARLOS EZEQUIEL VANNONI

Ovogodišnja sušna sezona na tom području najteža je od 1970-ih.

„Imali smo sušu kakva nikada ranije nije viđena“, rekao je Andre Luiz Sikeira, izvršni direktor ECOA-e, nevladine ekološke organizacije.

Poneki požari u Pantanalu su normalni, čak su neke biljke u regiji razvile otpornost na njih, stvorile su gustu koru ili seme prekrile tvrdom ljuskom. Ipak, zbog vrlo jake suše i manje količine vode, požari su se ove godine širili dalje i brže nego inače.

Požari koji haraju ovom močvarom primer su prirodne katastrofe koja je nastala zbog klimatskih promena, a koja će kasnije, kao deo začaranog kruga, pogoršati globalno zagrevanje. Ekstremne vremenske nepogode, poput suše i poplava, postaju sve češće, a Pantanal nije izuzetak. Postoje naznake da je regija sve suvlja i toplija kako globalne temperature rastu.

Klimatske promene su samo jedan deo problema. Na Pantanal utiče i masovno krčenje šuma u amazonskoj prašumi na severu i savani Serado na istoku.

Kurir.rs/Index.hr