Izbor UrednikaTopZivot i Stil

KORONAVIRUS ILI OBIČNA PREHLADA! Evo kako da RAZLIKUJETE SIMPTOME gripa od kovida!

Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, korona virusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma retko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta je u pitanju. Postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lek za alergiju ili da sumnjate na kovid.

Po kliničkoj slici je teško razlikovati korona virus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod Covid-19 je u dve trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica, dok je kod gripa, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv.

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i korona virus. Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati. Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gde i kako dalje.

Simptomi alergije, virusa i koronavirusa

• simptomi kod alergija:

Suzenje očiju, kijanje, grebanje u grlu, svrab (posebno očiju i nosa)

• simptomi kod virusa:

Kašalj suv ili sa sekretom, kijanje, bol u grlu, ređa upala pluća

• simptomi kod korona virusa:

Suv kašalj, kijanje, bol u grlu, češća upala pluća