Zivot i Stil

NASA UPOZORILA Zemlja se SVE VIŠE KLATI, krivi su ljudi

Zemlja se sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici američke svemirske agencije NASA misle da su ljudi bar delimično krivi.

Novo istraživanje pokazalo je da “klaćenje” plave planete, odnosno njeno polarno kretanje – kretanje osi Zemljine rotacije u odnosu na koru planete, uvećalo za više od 10 metara samo tokom prošlog veka. Stručnjaci veruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Naučnici NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utiču na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomeranje isključivo odgovoran proces poznat kao “glacijalno odizanje”.

Glacijalno odizanje događa se kad teški glečeri, poput onih koji su prekrivali ogromne delove Zemlje tokom poslednje ledenog doba, uzrokuju blago odizanje površine planete. Kako se led topio, tlo – i samim tim površina Zemlje – polako se vraćalo u prethodni oblik. Ovaj proces je veoma spor, pa se naša planeta još uvek “odiže” od poslednjeg ledenog doba, pre oko 21.000 godina, navodi britanski “Ekspres”.