Zivot i Stil

Tamara Vučić: Autizam nije bolest, različitost nije mana

Tamara Vučić rekla je da joj je bila čast što je imala priliku da ostale učesnike upozna sa situacijom u Srbiji, problemima sa kojima se suočavaju autistične osobe i njihove porodice i onim što se čini da im se pomogne da se lakše nose sa tim problemima.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam i ove godine imala priliku da učestvujem na skupu na temu autizma. Svake godine u vreme održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija organizacija ‘Autizam govori’ organizuje ovaj skup, na kojem učestvuje velikli broj supruga šefova država i vlada i to je odlična prilika da se razmene informacije i mišljenja“, rekla je Tamara Vučić za Tanjug.

Kako je rekla, posebno je ponosna na prve korake u implementaciji programa CST (Caregiver skill training) u Srbiji, koji podrazumeva podršku porodicama i svojevrsnu obuku, ne samo za roditelje i staratelje dece sa autizmom, već i za zdravstvene i prosvetne radnike, sve one koji imaju za cilj poboljšanje života dece sa autizmom.

„Prvi koraci su napravljeni u vidu istraživanja, u kojem je učestvovalo 270 roditelja dece sa autizmom. Ideja je bila da se prepoznaju njihove potrebe, stvarne potrebe i stvarni problemi, a sledeći korak su bile smernice koje predstavljaju prave i relevantne, aktuelne informacije na temu autizma“, rekla je supruga predsednika Srbije. U tom kontekstu je pomenula da su ljudi često skloni mistifikaciji stvari o kojima ne znaju dovoljno.

Ona je, inače, na skupu istakla da bi se, u skladu sa modernim standardima, moglo zaključiti da su Nikola Tesla, ali i Mocart, Ajnštajn i drugi veliki stvaraoci imali neki oblik autizma, ali su, naglašava, imali i poseban dar koji su podelili sa čitavim svetom. Prema dostupnim podacima, navela je, Nikola Tesla kao dečak nije mogao da hoda a da ne broji korake, ni po koju cenu nije doticao nečiju kosu, a od samog pogleda na breskvu dobio bi groznicu.

Takođe, za njega je sve moralo biti deljivo sa tri. „Kada je odrastao, preselio se u hotel i iznajmio sobu broj 207, deljiv sa tri, a sobarica je morala da mu ostavi 18 peškira. Dok je sam večerao, na stolu je moralo da bude 18 salveta. Nikada se nije zaljubio u ženu, ali, prema sopstvenom priznanju, jeste u golubicu u čijim je očima video svetlost“, rekla je ona. U isto vreme, dodala je, Nikola Tesla je bio genije, koji nam je podario tu svetlost, koju je sam video, osećao i voleo. Vučić je rekla da se stoga o autizmu mora govoriti, te da je to dug koji imamo prema onima „koji su sakriveni u svom malom svetu, uspevajući da promene ovaj veliki i često prema njima nepravedni svet, naš svet“. Kad je reč o programu CST (Caregiver Skill Training), sa njegovom realizacijom počelo se, kako je istakla, početkom prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, SZO i Unicefa. „Očekujem da program doprinese da se smanji stigma prema ljudima koji su drugačiji i da će rezultirati većim stepenom inkluzije dece sa autizmom“, zaključila je Tamara Vučić.

Izvor: b92.net