Top

Nudili mu da se preseli, a on ostao veran Srbiji: Svetski priznati venski hirurg svoje znanje prenosi kolegama iz inostranstva

NIJE hteo da ode u svet, ali svet dovodi u Srbiju. Doktor Petar Dragić, jedan od najboljih venskih hirurga na planeti, obučavaće u Beogradu lekare iz celog sveta. On je nedavno, u Sao Paulu, kada mu je uručena nagrada Prvi svetski ambasador venske estetike, odbio još jedan zvanični poziv da se preseli u Brazil, svetsku prestonicu estetske hirugije.

U Evropski trening centar za vaskularnu estetiku, koji je ovde osnovao, prvo stiže 15 lekara iz Rusije. To su specijalisti koji važe za elitu ruske flebologije i vlasnici su najprestižnijih klinika širom Rusije, iz Moskve, Sankt Peterburga i Čeljabinska. Sa njima, 25. januara, na trening u najuspešnijim metodama lečenja proširenih vena i kapilara laserom, u Beograd dolazi i jedan od najboljih hirurga iz Brazila, dr Kasuo Mijake.

Ovo je važan događaj za Beograd i za srpsku medicinu, kao i potvrda da ličnom inicijativom jedan u svetu priznati srpski lekar može i u Srbiji da ostvari velike i inovativne projekte.

– Ovim treningom počinje rad Evropskog trening centra za vaskularnu estetiku, koji je jedini centar za Evropu u smislu edukacije lekara vezane za ovu problematiku – kaže dr Dragić za „Novosti“. – U njega će dolaziti lekari iz svih delova Evrope, kako bi bili edukovani iz oblasti venske i vaskularne estetike.

Laserske operacije vena su revolucionarno promenile način lečenja, napravile veliki skok sa ranije operacije „čupanja vena“ i smatraju se izumom 21. veka.

– Zahvaljujući tome što sam to shvatio u samom startu, postao sam prvi u našem regionu i jedan od prvih u svetu koji su uveli i utemeljili ovu proceduru – priča dr Dragić. – Prethodnih 12 godina rada donelo mi je veliko iskustvo i nagradu za najveću seriju, odnosno broj urađenih operacija vena na svetu. To je za hirurga najbitnija nagrada.

PROČITAJTE JOŠ – Hirurg iz Srbije izabran za člana Ruske akademije nauka

Doktor Dragić, u proseku, godišnje radi više od 1.000, a još 2014. godine premašio je 5.000 urađenih operacija, i u Brazilu dobio nagradu za najveći niz ikada urađenih laserskih operacija. Dosad je edukovao više od 100 lekara iz zemlje i inostranstva, a držao je predavanja na svim velikim svetskim kongresima – u Nemačkoj, Americi, Japanu i Brazilu.

– Inovacije poput laserske krosektomije i nultog nivoa pristupa su opštepoznate i prihvaćene u svetu i tema su gotovo svakog naučnog skupa – priča ovaj hirurg svetskog glasa. – Srećan sam što moj rad i moja škola predstavljaju sveobuhvatan koncept i postižemo bolje rezultate u odnosu na ostale škole. Iz toga se rodila i potreba za osnivanjem Evropskog trening centra, kako bi ovo znanje i školu raširili po celom svetu. Već za ovaj prvi trening javilo se više zainteresovanih nego što smo mogli da primimo. Drago mi je što je moj rad učinio da našu zemlju postavim ispred mnogih velikih i jačih zemalja na svetu, i da pokažem našim lekarima da znanje i medicina ne poznaju granice.

NOVI PACIJENTI I IZAZOVI

– OD samog početka moj tim i ja bili smo orijentisani ka izbegavanju „masovne proizvodnje“ – kaže dr Dragić. – Princip kojim se rukovodimo jeste da radimo samo jedno, ono u čemu smo najbolji. Lično operišem svakog pacijenta i svaki novi pacijent je novi izazov za postizanje boljeg rezultata. Moj mali ritual pred svaku operaciju jeste zamišljanje njenog savršenog ishoda. Povremeno se događa da pacijenti traže vezu smatrajući da ću im se na taj način više posvetiti. To je potpuno nepotrebno.

novosti.rs