Vesti

OČAJNI MOLE DRŽAVU: Plašimo se, zaštite nas od migranata! Zašto diraju našu decu i žene?

Kolumna portala Nove apatinske novine izazvala je kontraverze na društvenim mrežama, delom zbog podataka da država ne želi da zaštiti građane od napada migranata, a delom zbog samog opisa migracije i nasilja.

Kolumnu prenosimo u celosti:

Prisustvo sve većeg broja migranata na našem području, uz česte incidente koje izazivaju, postaje sve neprijatnije za meštane apatinske opštine. Građani su u strahu za imovinu, ali sve više i za sopstvene i živote članova porodice.Već sa prvim mrakom zaključavaju se kapije… Više se skoro i ne usuđujemo da se, noću, krećemo sami. Posebno ne periferijom.

Piše: J.Miljuš

U ispovestima na društvenim mrežama, naši sugrađani navode da su migranti svuda. Danju neprimetni, ali noću vrlo aktivni. Idu u grupama, najviše ih je negde u blizini Dunava. No, nema pravila. Skrivaju se po šumama, u napuštenim kućama i drugim objektima, u vikendicama… Nije nimalo prijatno sresti ih, jer se radi o mladićima u punoj snazi, za koje je teško predvideti na šta sve mogu biti spremni. To se, uostalom, i dokazalo više puta.

POLICIJA ŽMURI I ĆUTI

Osim sve učestalijih provala u vikendice, uništavanja imovine, odnošenja stvari koje im trebaju, dešavaju se i sporadični napadi ili pokušaji napada na ljude. Muškarce, žene, devojke, starije… Nema pravila. Jedan naš sugrađanin je dobio udarac u glavu. Policija se nije zvanično oglasila o ovom slučaju. Nezvanično, čujemo da kažu, čovek pao (?!). Sam. Ako to već i sumnjaju, valjda treba i da potvrde. Uviđajem, izjavom, istragom… Ništa od toga nije bilo. Za nadležne, ništa se nije ni desilo. Dok je trajao uviđaj za uništene košnice i obijene vikendice, migranti sami došli pred policiju. Većina, bez zadržavanja, nastavila put. Oni, iz Dunava, ostali da se osuše, daju izjavu o nestalim sunarodnicima i prevezeni u bolnicu, na pregled. O odgovornosti za vikendice, košnice, uništavanje – ni reči. Da je bio neko „domaći“, sve bi bilo po PS-u, uz istragu, prijavu, tužioca…

Zbunjeni i, još više, ogorčeni (ne)reagovanjem nadležnih organa, građani svoje nezadovoljstvo sve češće iznose na društvenim mrežama, dok mediji ćute.

-Prvo je bilo retko i sporadično, a sada je postalo svakodnevna pojava. Kod Vagona iz ima oko 200. Broj se iz dana u dan povećava. Skrivaju se u šumi, obijaju vikendice i gledaju kako da pređu Dunav. I, niko ništa ne preduzima. Nekom će, jednom, da „pukne film“, kao što se to desilo u Hrvatskoj, pre neki dan. Juče se, u Bezdanu, jedna ženica jedva spasila. Pratili su je, u grupi… Još kad shvate da ih policija ne dira, tek će sad da krenu u divljanje, komentarisao je jedan naš sugrađanin, na čiju objavu su se nadovezivali drugi, sa svojim iskustvima, ali i predlozima da se samoorganizujemo i tako zaštitimo.

ROMSKO NASELjE PUNO MIGRANATA

Ako je nešto krasilo Apatin, to je bila bezbednost, koje sada više nema, navode naši sugrađani i pitaju da li smo svesni ozbiljnosti situacije?

-Romsko naselje je puno migranata. Kreću se, u grupama, Kružnim nasipom i zaobilaznicom od Šumske ka naselju. Mi, sa tog kraja, smo zaključani već u sumrak. Strah je ogroman, navodi još jedan Apatinac i opisuje svoj sinoćni susret sa migrantima.

-Jedna grupa išla ispred mene, skrenuli su u Poljsku ulicu i odoše prema Hladnjači. Inače, noću ih bude i u Vinogradskoj, u jednoj napuštenoj kući. Neku noć su iz te kuće izašla četvorica i nije mi bilo svejedno da prođem pored njih, napisao je ovaj naš sugrađanin…

PLAŠIMO SE, ZAŠTITITE NAS!

Na društvenim mrežama naši sugrađani ističu da nemaju ništa protiv migranata, ali i sumnjaju da oni „nisu to, za šta se predstavljaju“.

-Zašto diraju našu decu, žene, zašto pljačkaju i ostavljaju pustoš? Niko ih ne bi odbio da im da da nešto pojedu i odu svojim putem. Uostalom, to su sve momci od oko dvadesetak godina, bez porodica, dece, žena, starih i nemoćnih ljudi? Da li su stvarno jadni? Svi imaju moderne telefone sa veoma preciznim navigacijama, hiljade evra u džepovima… da li je to stvarno tužna priča ili se iza toga ipak krije nešto sasvim drugo, navode u svojim objavama naši sugrađani.

Većina se slaže u jednom, da je problem koji imamo sa migrantima mnogo veći nego što se prikazuje i da je situacija krajnje ozbiljna, te apeluju na nadležne organe da preduzmu nešto kako bi zaštitili građane, što im je, uostalom, i obaveza i posao.

Izvor: Nove Apatinske Novine