Izbor UrednikaTopZivot i Stil

OTKRIVENA SUPERMASIVNA CRNA RUPA: Svemirsko čudovište u svojoj orbiti zarobilo čak šest galaksija (VIDEO)

NAUČNICI Južne evropske opservatorije su otkrili da je supermasivna crna rupa „zarobila“ čak šest galaksija u svojoj orbiti. Ta crna rupa je nastala nepunih milijardu godina nakon Velikog praska, piše Raša Tudej.

U istraživanju objavljenom u četvrtak, Evropska južna opservatorija (ESO) detaljno je opisala zastrašujuće veliku crnu rupu, sa milijardu puta većom masom od našeg sunca, koja je uspela da „uhvati“ čitave galaksije planeta i zvezda.
Crna rupa i disk materije oko nje zajednički su poznati kao kvazar SDSS J103027.09 + 052455.0.

Marko Minjoli, astronom iz Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) u Bolonji, uporedio je način na koji je crna rupa „zarobila“ ovih šest galaksija sa načinom na koji funkcioniše paukova mreža, sačinjena od „kosmičkih filamenata“ gasa i tamne materije.

– Kosmički mrežni filamenti su poput paukovih niti … Galaksije stoje i rastu tamo gde se filamenti ukrštaju, a „potoci“ gasa – koji napajaju galaksiju i crnu rupu teku duž filamenata – rekao je Minjoli, koji je upravljao istraživanjem.

Smatra se da su najranije crne rupe u Univerzumu nastale raspadom prvih zvezda, ali i dalje nije jasno kako su narasle do tako neshvatljivih veličina.