Izbor UrednikaTopVestiVideo

OTVORENO NOVO RATNO ŽARIŠTE: Obnovljeni sukobi posle 30 godina, napadnut „Zid srama“ (VIDEO)

Novi rat između Maroka i Narodno-oslobodilačke vojske Sahravija započeo je u zapadnoj Sahari nakon tridesetogodišnjeg prekida vatre u regionu. Zapadna Sahara je sporna regija na afričkoj obali Atlantika. Maroko kontroliše oko 80% teritorije, uključujući fosfatne naslage i ribolovne vode.

Zvanični stav Kraljevine je da je Zapadna Sahara sastavni deo zemlje, uprkos presudi UN-a da narod Sahravi ima pravo na samoopredeljenje.

Front Polisario, uz izvesnu podršku Alžira, vodio je rat za nezavisnost od 1975. do 1991. godine koji se završio u septembru 1991. godine pod posredništvom UN-a.

Maroko je 13. novembra pokrenuo vojnu operaciju za otvaranje puta prema Mauritaniji u regionu Zapadne Sahare, tvrdeći da je ova operacija potrebna da bi se okončale „provokacije“ Fronta Polisario (zabranjene u delovima Zapadne Sahare pod marokanskom kontrolom, dok ih UN smatraju legitimnim predstavnikom naroda Sahravi u regionu) i „zaustavili blokadu“ kamiona koji su putovali između područja sporne teritorije pod kontrolom Maroka i susedne Mauritanije, i „obnovili slobodan promet civilnog i komercijalnog saobraćaja.“

Marokanska vojska je već zauzela granični prelaz Guergarat koji se nalazi na ničijoj zemlji koju formalno kontroliše Front Polisario i njegove oružane snage – Narodnooslobodilačka vojska Sahravija. Prelaz se nalazi na južnoj obali sporne Zapadne Sahare, duž puta koji vodi do Mauritanije, nekih 380 kilometara severno od Nouakčota, tampon zone kojom patroliraju mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Kao odgovor, Front Polisario je saopštio da je Maroko prekršio prekid vatre i „zapalio rat“, a generalni sekretar Fronta Polisario, Ibrahim Gali, izdao je predsednički ukaz (on je šef Arapske demokratske republike Sahravi) najavljujući kraj posvećenosti primirju potpisanom između Fronta Polisario i Kraljevine Maroko 1991. godine.

Od 15. novembra, Narodnooslobodilačka vojska Sahravija saopštila je da vrši napade na snage Kraljevine kao odgovor na njihova kršenja prekida vatre. Oni su navodno izveli nekoliko napada nanoseći gubitke duž marokanskog zida Zapadne Sahare (koji su pristalice Polisarija često nazivali „Zidom srama“). Marokanski zid zapadne Sahare predstavlja približno 2.700 km dugu vojnu barijeru koja odvaja marokanska područja na zapadu od područja pod kontrolom Polisarija na istoku.

Ministarstvo nacionalne odbrane vlade Polisario tvrdilo je da je nekoliko njenih vojnih baza, punktova i centara za snabdevanje bilo pod vatrom, od kojih je najnoviji napad sinoć na 13. bazu 67. legije u sektoru Bakari u blizini Tinelika.