Izbor UrednikaTopZivot i Stil

ROBOT KOJI ČITA MISLI I OBAVLJA SVAKI VAŠ ZADATAK JE IGRAČKA ZA DECU, Da li biste dozvolili svojoj deci da se igraju sa ovom igračkom?

Da li biste dozvolili svojoj deci da se igraju sa ovom igračkom?

IZVOR: YOUTUBE/AFP

Istraživači sa NeU (Northeastern University) su udržili snage sa Univerzitetima Tohoku i Hitači kako bi razvili prototip igračke robota koji se kontroliše putem uma.

Celo ovo istraživanje se vodi u saradnji sa poznatim proizvođačem igračaka Bandai.

Robot koji nosi naziv Zeonic Technics je igrača dizajnirana kako bi pomogla deci da nauče više stvari o nauci i tehnologiji. NeU naučnici su pronašli način da se komunicira sa igračkom tako što povežete tok misli sa mobilnom aplikacijom koja je namenjena za robota.

Naime, korisnik stavi traku na svoju glavu koja prati aktivnost mozga, potom se te informacije šalju aplikaciji na pametnom telefonu koja prevodi moždane talase u komandu, koju potom robot izvršava. Varijacija pokreta je snimljena, a svaka aktivnost u mozgu započinje veoma precizan pokret.

Iako su početni rezultati fantastični, u ovom trenutku je još uvek limitiran broj pokreta. Ovi roboti crpe inspiraciju iz animirane serije Gundam, a zanimljivo je da se isto u Japanu pravi robot veličine 18,30 metara. Možda u budućnosti i u njemu ugrade ovakvu tehnologiju.

Robot igračka koja se kontroliše umom (MobIT)IZVOR: NEU

Da li biste dozvolili svojoj deci da se igraju sa ovom igračkom?