Izbor UrednikaTop

OVAJ NOBELOVAC JE OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE KARCINOMA: Odmah izabacite ovu namirnicu iz ishrane!

Istraživanja dr. Ota Varburga, poznatog biohemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da ćelije karcinoma koriste šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje. Fenomen je poznat pod nazivom „Varburgov učinak“ i karakteriše ga znatno veća sposobnost karcinogenih ćelija za razgradnju šećera, piše portal nijefrka.hr.

Kako šećer utiče na naše zdravlje?

Opšte je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno deluje na sve populacijske i starosne grupe. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja dece i odraslih s prekomernom telesnom težinom i/ili gojaznošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava nivo triglicerida u krvi i snižava nivo dobrog holesterola (HDL).

Brojna su istraživanja pokazala da šećer povišava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila kao i dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.

Ketogena dijeta i njen učinak na naše zdravlje

Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljenohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promena u organizmu, jer se njome menja primarni izvor energije naših ćelija. Unos ugljenohidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosečni unos ugljenohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj ishrani iznosi 45 – 55% ukupnog energetskog unosa.

Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske su ćelije poput virusa u vašem računaru: vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o uticaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom merom, međutim, navode o njenom antikarcinogenom delovanju treba uzeti „sa zadrškom“.