Izbor UrednikaVesti

Потпуковник војске САД, Шафер: Оружане снаге Украјине ускоро ће почети да губе тло под ногама без подршке НАТО-а

Оружане снаге Украјине ускоро ће почети да губе тло под ногама без подршке армија земаља НАТО-а, изјавио је потпуковник војске САД Тони Шафер.

„Украјинци неће моћи да добију ни битку за Бахмут, нити у дуготрајном рату без додатних копнених снага споља – америчких или НАТО“, истакао је бивши амерички обавештајац у интервјуу новинару Стивену Гарднеру објављеном на његовом Јутјуб каналу.

Како је потпуковник приметио, таква негативна прогноза је крајње незгодна за Вашингтон, али је заснована на стварним чињеницама.

Према његовим речима, западни стручњаци греше када кажу да Бахмут нема стратешки значај за Оружане снаге Украјине.

Шафер је подсетио да је град логистички центар који снабдева украјинске трупе у Донбасу, па је битка за њега као трећа четвртина веома важне фудбалске утакмице.

Према последњим подацима, руске снаге су пресекле или преузеле контролу над свим асфалтираним путевима до насеља, а започета бљузгавица озбиљно отежава испоруку муниције и људства Оружаних снага Украјине.

Шафер је истакао да су јединице Оружаних снага Украјине, за држање друге и треће линије одбране, већ разбијене у области Бахмута, тако да ће, пошто град пређе под контролу руских снага, почети велико повлачење украјинске војске до Дњепра.

„После тога Русе више ништа неће моћи да заустави“, сматра он.

извор б92