TopVesti

PRONAĐENA NAJTRAŽENIJA BIBLIJSKA RELIKVIJA: Kovčeg sa 10 Božijih zapovesti sakriven je u ovoj crkvi? (VIDEO)

Kovčeg zaveta je jedna od najtraženijih relikvija iz Biblije, jer sadrži Deset zapovesti koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj. Kažu da je napravljen od drveta i optočen zlatom, i između ostalog sadrži dve kamene ploče sa zapovestima.
Šef istraživačkog instituta koji se bavi biblijskim relikvijama kaže da se Kovčeg zaveta i Deset zapovesti može nalaziti u crkvi u Etiopiji. Institut za arheologiju, pretraživanje i istraživanje Biblije (BASE) nalazi se u Kolorado Springsu, SAD. Osnovan od strane bivšeg policijskog istražitelja Boba Kornuka, BASE „je posvećen potrazi za arheološkim dokazima koji bi pomogli da se potvrdi istinitost Biblije“.

Kornuk je u blogu 2018. godine napisao da ga je istraga odvela u Etiopiju, gde tradicija kaže da je Kovčeg zaveta odnet nakon događaja opisanih u Starom zavetu. BASE tvrdi da je otkrio poslednje počivalište legendarnog Kovčega zaveta – rekavši da je sveta relikvija najverovatnije prokrijumčarena iz Izraela u Afriku.

Oni otkrivaju da postoje snažni dokazi da se u Starom zavetu opisano mesto gde se nalazi kovčeg.

– Iako je tema kontroverzna i zamagljena, jedna nova teorija ukazuje na to da je Kovčeg zaveta prebačen iz drevnog Izraela i danas može biti u Etiopiji. BASE tim je otkrio dokaze da je Kovčeg mogao biti pprenesem preko reke Nil do mesta u udaljenim planinama drevnog Kuša – današnje Etiopije – kaže on.

Čuvar ne napušta svoje mesto do smrti kada ga menja novi čuvar.

Kovčeg je navodno smešten u crkvi Sv. Marije od Siona u Aksumu, gde „Čuvar kovčega“ svoj ceo život provodi uz njega.

– Taj čovek, navodno, živi u samoj crkvi – kaže Kornuk. Istražni tim je tvrdio da su pronašli dokaze da je Kovčeg zaveta prenesen iz Jerusalima u Egipat pre nego što je krenuo niz Nil do Etiopije, gde se veruje da je danas pod stražom.

Osnivač BASE-a je takođe ukazao na mogućnost da Kovčeg može igrati ulogu u smaku sveta.

– U knjizi proroka Isaije glavi 18, prorok zapisuje poruku od Boga u vezi sa Etiopijom”, napisao je on i dodao: „Ne bavi se samo prošlošću Etiopije, već i budućnošću Božjeg Mesije“.

Stihovi 3-4 glase: „Svi koji živite na svetu i stanujete na zemlji, kad se digne zastava na gorama, gledajte, i kad zatrubi truba, slušajte. Jer ovako mi reče Gospod: umiriću se i gledaću iz stana svojega, kao vrućina koja suši poslije dažda i kao rosan oblak o vrućini žetvenoj“.