Izbor UrednikaVesti

Putin: Zapad igra opasnu i prljavu igru

Događaji u svetu nastavljaju da se razbvijaju po negativnom scenariju, prerastajući u sistemsku krizu u različitim sferama, rekao je Putin.


„Uvek su želeli eskalaciju“, rekao je Putin govoreći o Zapadu.

„Zapad igra opasnu i prljavu igru. Oni koji su napravili pravila veruju da ostali moraju da im se povinuju.“ dodao je Putin.

On je dodao i da na Zapadu nema jedinstva, te da će ipak morati da dođe do dijaloga. Čak i u jeku „hladnog rata“nikome nije padalo na pamet da negira postojanje kulture i umetnosti svojih protivnika. Nacisti su palili knjige, a sada su na Zapadu otišli dotle da zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog.

Prema Putinovim rečima Zapad želi sve resurse čovečanstva. On je takođe optužio Zapad da pospešuje rat u Ukrajini, kao i da pritiska druge državeš što on smatra potpuno pogrešnom politikom.

„Postoje dve vrste Zapada. Zapad koji ceni hrišćanske vrednosti, koji je bliži nama i Zapad koji je agresivan, kosmopolitski nastrojen i mi nikada nećemo postići mir sa tim drugim Zapadom“, rekao je Putin.

On je naveo da je Moskva pokušala da obnovi odnose sa NATO-m i Zapadom.

„Imamo jednu poruku za NATO. Prestanimo da budemo neprijatelji jedni drugima“, poručio je predsednik Rusije.

Njima je, prema rečima ruskog predsednika bio cilj da eliminišu Rusiju, da je izbrišu sa mape, ali to im nije pošlo „za rukom“. „Naredna decenija će biti najvažnija nakon završetka drugog svetskog rata“ dodao je.

„Novi svetski poredak mora biti zasnovan na zakonu i pravdi. Svetska trgovina mora biti otvorenija i pravednija“, rekao je Putin. On kaže da svetska trgovina i finansije ne smeju da zavise od jedne zemlje.

„Da li je moguće? Da“, rekao je Putin. „Zapad koristi dolar kao oružje“, dodao je on.


Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je nazvao istorijskom činjenicom to što su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Na pitanje da li se može smatrati građanskim ratom to što se dešava između Rusije i Ukrajine, on je odgovorio: „Donekle, da“.

Putin je upitan da li će rusija upotrebiti nuklearno oružje, na šta je predsednik Rusije rekao da Moskva to nikada nije tvrdila, te da Zapad ima politiku odvajanja ostalih zemalja od Rusije.

„Kijevski režim stalno priča o nuklearnom oružju. Sada se vode rasprave o tome šta radimo u elektrani Zaporožje. Šta radimo? Kažu da gađamo. Jesu li poludeli. Pa mi to čuvamo, naše trupe su tamo“, rekao je on. Kaže da je razgovarao sa zapadnim liderom o teškom naoružanju u nuklearnoj elektrani. Putin je rekao da mu je zapadni lider rekao da ukloni to oružje, a da je Putin odgovorio da tog oružja nema.

„Niko ne pominje da ukrajinske trupe granatiraju nuklearnu elektranu“, rekao je Putin.

Putin je pohvalio turskog predsednika Tajipa Erdogana kao „“nažnog lidera“ koji je uvek branio interese Turske. Putin je rekao da Erdogan nije uvek bio lak partner, ali da je Turska uvek bila pouzdana i da je imala želju da postigne dogovor.

Erdogan je igrao ključnu ulogu u posredovanju između Kijeva i Moskve od početka sukoba oko ugovora o crnomorskom žitu i pomaganju u brojnim razmenama zarobljenika – jedinim diplomatskim potezima do sada u osmomesečnom sukobu, preneo je Rojters.

Vladimir Putin je rekao da je ruska ekonomija prešla „vrhunac“ ekonomskih previranja povezanih sa zapadnim sankcijama.

Putin je u govoru u Moskvi rekao da su pokušaji Zapada da „uruši“ rusku ekonomiju propali i da se ona prilagodila novoj ekonomskoj realnosti.