Izbor UrednikaTopVesti

ЕВОРПА СЕ СПРЕМА ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ: САД шаље надограђене ракете у НАТО базе

САД намеравају да убрзају процес слања надограђених Б61-12 ненавођених нуклеаних бомби у НАТО базе у Европи, сазнаје портал Политико.

Тај портал позвао се на изјаве неименованог америчког дипломате и још двојице званичника упознатих са овим случајем, а који су захтевали анонимност. Према њиховим извештајима, првобитан план је био да се те бомбе пошаљу у НАТО базе у пролеће, али је сада тај рок померен унапред, за овај децембар.

Наводно су званичници САД о свему томе обавестили НАТО чланице током недавног састанка у Бриселу, који се одвијао иза затворених врата.

У одговору Политику, Пентагон је одбио да коментарише нуклеарни арсенал САД и кратко је саопштено да је „план да се старе Б61 бомбе замене новијом верзијом Б61-12 ис део раније испланиранигх и заказаних напора да се тај арсенал модернизује“.

“То ни на који начин није повезано са тренутним дешавањима у Украјини“, навео је у писаном одговору портпарол Пентагона, бригадни генерал Патрик Рајдер.

Како наводи Раша тудеј, бомбе Б61 спадају у групу нуклеарних бомби развијаних 1960-тих година, док напреднија верзила има модернији реп који им омогућава бољу прецизност.

То оружје намењено је за бројне западне војне летелице, укључујући и бомбардере Б-2 и Б-21, али могу да их носе и Ф-15, Ф-16, Ф-35, као и борбени Торнадо авиони.