Izbor UrednikaTop

Rusi grade „zmajeve zube“ oko okupiranih teritorija: Pokušavaju da spreče prodor Ukrajinaca (VIDEO)

Britansko ministarstvo odbrane je u najnovijem vojno-obaveštajnom izveštaju o situaciji na ratištu u Ukrajini istaklo da je Rusija započela izgradnju piramidalnih objekata, takozvanih „zmajevih zuba“, oko okupiranog Mariupolja.

Osim u Mariupolju, zmajevi zubi se grade i u Zaporožju i Hersonu kako bi se sprečio eventualni prodor Ukrajinaca, navode Britanci.

„Imaju dve fabrike za proizvodnju betonskih piramidalnih protivoklopnih konstrukcija, poznatih kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su verovatno postavljeni između Mariupolja i sela Nikolska i od severa Marijupolja do sela Stari Krim“, Britanci Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju.

Tokom Drugog svetskog rata, izraz „zmajevi zubi“ odnosio se na pravilne piramidalne strukture koje su korišćene da spreče napredovanje armija. Britanski obaveštajci kažu da je Mariupolj deo ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, ključne logističke linije komunikacije.

Obaveštajci u izveštaju navode da su zmajevi zubi dodatno poslati za pripremu odbrane u okupiranom Hersonu i Zaporožju i da Rusija jača linije odbrane na okupiranim teritorijama. Pominju i vlasnika Vagnera Jevgenija Prigožina koji je 19. oktobra zatražio izgradnju utvrđene „Vagnerove linije odbrane“ u oblasti Luganska koju je okupirala Rusija.

Britansko ministarstvo u izveštaju ističe da konstrukcija zmajevih zuba ukazuje da Rusija ulaže velike napore da pripremi odbranu duboko na teritoriji iza svoje linije fronta. Oni kažu da će ovo verovatno sprečiti bilo kakvo brzo ukrajinsko napredovanje u slučaju prodora.