Izbor UrednikaVesti

РУСИЈА ТЕСТИРА НОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Нови ракетни систем има невероватну способност

Једна верзија руског ракетни система може бити тестирана и у Украјини, јер омогућава интеграцију на најчешће коришћене ваздушне платформе у рату

Кремљ се спрема да у у рату у Украјини стави у употребу нови ракетни систем Хермес. Тестови су већ почели, преносе медији.

Конструкторски биро за инструментацију почео је тестирање вишенаменског ракетног система Хермес. Може да погоди оклопна возила, тенкове, површинске мете и летелице мале брзине на удаљености до 100 километара.

Ракета у основној верзији може да убрза до 1.300 метара у секунди. Има високоексплозивну бојеву главу од 28 килограма.

Хермес има способност испали и заборави. У лету, ракета користи две врсте навођења. Када је брзина пројектила у фази крстарења, Хермес користи инерцијално и/или радио командно навођење. Полуактивно ласерско навођење се користи у последњој (терминалној) фази лета пре него што пројектил погоди циљ. Иако то тренутно није званично потврђено, наводи се да Хермес такође користи радарско и инфрацрвено самонавођење.

У зависности од конфигурације, Хермес има различиту тежину. Систем је тежак 110 кг када ракетни бустер има пречник 170 мм. Када је пречник бустера 210 мм, конфигурација система достиже 130 кг.

Хермес је један од типичних руских војних система у развоју, који се, ако се у почетку заборави, онда поново оживи. На пример, овај систем је развијен још 1990-их. Према руским изворима, сасвим је могуће да је ова ракета нека дериват 57Е6 коју користи ракетни систем Панцир јер веома личи на њега.

Почетком прошле деценије Русија је била спремна да започне серијску производњу Хермеса. Међутим, како се испоставило, то се није догодило. Показало се да развој система није потпун и да постоје озбиљне празнине. Неколико година касније, 2016. године, развој је обновљен. Произведено је неколико прототипова.

Ови прототипови су требали бити послати у Сирију. Русија је одлучила да их тамо тестира. Међутим, ни западни ни руски медији нису објавили да су се планови остварили.

Највероватније, проблеми са ракетним системом поново су отказали тестирање у Сирији.

Међутим, стручњаци кажу да је управо грађански рат у Сирији условио да се Хермес оживи као пројекат. Према њиховим речима, Русија је увидела потребу за прецизнијим оружјем.

Сада је јасно да је Русија развила неколико варијанти овог система. Хермес-А је дизајниран за лансирање из ваздуха. Ова верзија може бити тестирана у Украјини, јер омогућава интеграцију на најчешће коришћене ваздушне платформе у рату, као што су јуришни хеликоптер Ка-52 и јуришни авион Су-25. Домет ће бити око 15-20 км, кажу упућени.

Друге две варијанте су Хермес-К и Хермес-Ц. Први је дизајниран да се лансира са ратног брода. Друга опција је дизајнирана за лансирање са копна. Претпоставља се да би систем могао да се интегрише у камион Камаз који би носио 24 лансера ракета.

„Хермес“ се може уградити на било које возило средње или велике тонаже. Ово укључује и ваздушне и копнене платформе. На пример, са ваздушних платформи, Хермес се може носити и лансирати са свих типова ротационих и фиксних платформи. Према изворима, систем би могао бити дизајниран за инсталирање на бродовима. Одлуке о испоруци биће донете на основу резултата тестирања.

Комбиновани напад на Дњепропетровск погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда