TopZivot i Stil

Savet starca Pajsija Svetogorca – Evo kako da se oslobodite negativnih misli koje vas opterećuju i muče!

Naša patnja je često proizvod naših misli. Ne muči nas ono što nam se dešava, već kako tumačimo ono što se dešava. Spoljašnje okolnosti za mnoge od nas mogu biti iste, ali vi ste ti koji upijate određene događaje i reagujete na njih na ovaj ili onaj način.

Stoga je neophodno živeti sa razumevanjem da su različita osećanja i emocije naša prirodna komponenta, kojom mi možemo da naučimo da upravljamo. Tada misli neće pomutiti um, već će pomoći da se u duši neguju dobra, pravedna osećanja.

Dragocene savete kako se izboriti sa sopstvenim sujetnim mislima dao je mudri Sveti Pajsije Svetogorac  u razgovoru sa monahinjom:

“Oče, kada treba da rešim neki problem, ne mogu da spavam, jer sam jako zabrinut zbog ovoga.”

“Vaš problem je što patite od mnogih misli. Da nije njih, onda biste i tokom poslušanja i na duhovnom polju mogli mnogo plodonosnije da radite. Želim da vam preporučim jedan način koji će vam pomoći da se nosite sa neželjenim mislima.

Zamislite: razmišljate o nekom poslu, ali ćete morati da se bavite ovim poslom ne danas, već sutra. U ovom slučaju, mentalno recite sebi: “Ovo nije današnji posao. Razmišljaću o tome sutra .” A ako, na primer, treba da donesete neku odluku, nemojte se mučiti mislima o tome kako da donesete odluku što pre.

Izaberite jednu stvar, pokažite odlučnost, a Nebeski Otac će se pobrinuti za ostalo. Ne trudite se da budete preterano skrupulozni, izbegavajte preteranu temeljitost, ne razbijajte glavu. Trudite se da sve što je u vašoj moći činite sa pobožnošću i smirenjem. Neka vaše ponašanje bude jednostavno, ali puno poverenja u Gospoda. Ne zaboravite da kada se nadate Svemogućem za svoju budućnost, vi ga, na ovaj ili onaj način, molite da vam pomogne.

A od viška misli, čak i jaka, zdrava osoba će se razboleti. Kada je bolestan ili stradalnik uznemiren, može se opravdati, ali kada zdravog muče misli koje ga savladavaju, to je sasvim druga stvar! Zaista, najozbiljnija bolest našeg vremena su ovozemaljske misli ispunjene sujetom.”

Izvor: sensa.mondo.rs