Zivot i Stil

SRPSKI STUDENTI POBEDILI OKSFORD, KEMBRIDŽ, HARVARD… Među više od 6 MILIONA učesnika, Srbi osvojili srebro! (FOTO)

Među 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja, međunarodni tim koji je predvodio student doktorskih studija iz Srbije osvojio je srebrnu medalju! Za MONDO je Mijat Kustudić objasnio o kojem projektu je reč i zašto je on važan.

IZVOR: PRIVATNA ARHIVA

Finale šestog kineskog internacionalnog takmičenja studenata „Internet+ za inovacije i preduzetništvo“ održano je od 17. do 20. novembra, na Univerzitetu tehnologije Južne Kine.

Učesnici su se takmičili u više kategorija, a u kategoriji: „Inovacije“, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Šenženu, koji je predvodio Mijat Kustudić (master inženjer FTN, Novi Sad i doktorand na Univerzitetu Šenžen) osvojio je srebrnu medalju, postigavši najviši uspeh za oba univerziteta na ovom takmičenju.

U konkurenciji je bilo više od 1,47 miliona projekata, a učestvovali su studenti sa 4.186 univerziteta (3028 iz Kine i 1158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford i mnoge druge).

Mijat Kustudić, koji je inače i asistent na Audencia francuskoj školi za biznis na Šenžen Univerzitetu, objasnio je za MONDO značaj projekta na kojem su radili i koji ih je plasirao na drugo mesto jednog ovako velikog i važnog takmičenja.

„Naš projekat je algoritam koji pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu. Pojednostavljeni proces rada bi izgledao ovako: svaki put kada želimo da gledamo video sa interneta naš kompjuter ili telefon mora da komunicira isključivo sa serverom. Zahvaljujući našem proizvodu, video podaci se ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video tog trenutka„, istakao je Mijat za naš portal i dodao šta je to što je ovaj projekat izdvojilo od ostalih:

inovacije, mijat kustudić, studentiIZVOR: PRIVATNA ARHIVA

„Smatram da su sudije izdvojile naš projekat iz nekoliko razloga. Prvo, tržište za naš proizvod i njegova upotrebljivost su veliki. Broj korisnika interneta samo u Kini je prevazišao 900 miliona, i od toga prosečno nedeljno svako od njih provede 30 sati na internetu. Takođe znamo da veliki deo tog vremena odlazi na gledanje videa. Pored ovoga, naš projekat rešava probleme video sajtova, tako što štedi propusni opseg mreže, a time i novac provajderima. Istovremeno se korisnicima ubrzava prenos podataka i povećava kvalitet videa.

Veličina i broj takmičara govore dovoljno o važnosti ovog takmičenja u Kini na globalnom nivou, a kako Mijat ističe, siguran je da će se „neke od tehnologija koje smo videli na takmičenju za nekoliko godina postati svakodnevno upotrebljive“.

Pored Mijata, članovi tima za ovaj projekat su i Maja Gulan, sistem inženjer projekta i Nikola Kustudić, kompjuter inženjer projekta.

„Ova nagrada mi pokazuje da je naš trud i rad univerzalno i međunarodno cenjen. Naši dalji planovi su vezani za formiranje start-upa te dalji proboj na svetsko tržište. Nastavićemo ulaganje u istraživanje i razvoj i proširiti paletu proizvoda“, rekao je Mijat Kustudić i istakao da je takođe jedna od njegovih misija spajanje fakulteta u Srbiji i Kini.

IZVOR: PRIVATNA ARHIVA

„Kolege sa Fakulteta Tehničkih Nauka, Ekonomskog Fakulteta i celog Univerziteta Novog Sada su mi uvek pružili pomoć, kad god je to bilo potrebno. Podržali su moju ideju i aktivnosti na uspostavljanju jačih odnosa dva univerziteta što je rezultiralo da rukovodioci Šenžen Univerziteta prošlog decembra posete Novi Sad.Moje angažovanje na povezivanju dva univerziteta nagrađeno je specijalnom nagradom za izuzetne doprinose, najvišom nagradom za strane studente Šenžen Univerziteta.“

Iako je uspeh koji su ostvarili veliki, on kaže da ga nije očekivao, ali da su imali sve vreme punu podršku kolega iz Srbije.

„Sve kolege su bile pune podrške i bili smo u kontaktu ceo dan, kako njihov tako i naš, razlika u vremenskim zonama sa Šenženom je sedam sati. Moram priznati da smo pozitivno iznenađeni uspehom kao i veličinom konkurencije. Ovo je najveći uspeh oba univerziteta na tom takmičenju, najvećem u Kini za studente. Mislim da smo svi dosta naučili iz ovog međunarodnog timskog rada“, zaključio je Mijat za MONDO.

AUTOR Tamara  za mondo.rs