Izbor UrednikaTopVesti

Стотине борбених авиона у ваздуху, испаљени пројектили: Тензија на истоку Азије

Војска Јужне Кореје подигла је 80 ловачких авиона као одговор, пошто је на радарима регистровала летове 180 севернокорејских борбених авиона на различитим локацијама близу заједничке границе.

Претходно је Северна Кореја током ноћи испалила око 80 артиљеријских пројектила у поморску пограничну зону, саопштила је Јужна Кореја. Севернокорејски авиони, међу којима су били и ловци и бомбардери, примећени су у периоду између 11 сати ујутро и три поподне по локалном времену унутар територије Северне Кореје, као и близу западне и источне обале, не приближавајући се граници, саопштила је јужнокорејска војска, преноси агенција Јонхап.

Пјонгјанг подигао 180 авиона, Сеул 80

Према наводима јужнокорејске војске, севернокорејски бомбардери увежбавали су гађање циљева на земљи.

Као одговор, јужнокорејска војска подигла је 80 ловачких авиона, међу којима су и „невидљиви“ Ф-35.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је, почевши од четвртка нешто пре поноћи и даље током ноћи регистровала више од 80 артиљеријских пројектила које је Северна Кореја испалила у море, што је, како је наведено, кршење међукорејског споразума из 2018.

Сеул је послао званично упозорење Пјонгјангу због ове артиљеријске паљбе, саопштило је јужнокорејско Министарство одбране.

Испаљени пројектили и балистичке ракете

Претходно је Северна Кореја испалила више пројектила у море, укључујући и могуће неуспело лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, што је навело САД и Јужну Кореју да наставе ваздушне вежбе које су изазвале незадовољство и протест Пјонгјанга, јавља агенција Ројтерс.

Северна Кореја појачала је војне активности у знак протеста због здружене вежбе америчке и јужнокорејске војске великог обима, које су недавно продужене, иако је требало да трају пет дана.

Пјонгјанг наводи да САД и Јужна Кореја тим вежбама доводе регионалну безбедност на „неконтролисани ниво“.

На састанку у Вашингтону, амерички министар одбране Лојд Остин и јужнокорејски министар одбране Ли Џонг Суп потврдили су посвећеност за тражење нових мера којима ће две земље демонстрирати „одлучност и способности“ савезништва након поновљених провокација Северне Кореје, извештава Ројтерс према наводима из заједничке министарске изјаве.

Расту тензије на Корејском полуострву

Тензије на Корејском полуострву расту након што је Пјонгјанг извео рекордан број лансирања ракета током ове године, укључујући само у среду најмање 23 пројектила и интерконтиненталне балистичке ракете у четвртак.

Дипломате су саопштиле да је Вашингтон затражио од Савета безбедности УН да на отвореној седници расправља о Северној Кореји, што су подржале и неке друге чланице – Велика Британија, Француска, Албанија, Ирска и Норвешка.

Последњих година, Савет безбедности УН био је подељен у вези са Северном Корејом, а у мају су Кина и Русија ставиле вето на настојање САД да уведу додатне санкције УН као одговор на лансирање нових ракета, наводи Ројтерс.


Извор: спутњик