Izbor UrednikaVesti

ŠVEDSKI MODEL PRED SLOMOM: Odbijaju da slušaju i najblaže preporuke, broj zaraženih rekordan! (VIDEO)

Šveđani su ignorisali svoj prvi karantin zbog korone ikada, jer zemlja beleži rekordan broj zaraza Covid-19.

Ljudi i dalje koriste gradski prevoz masovno i priređuju zabave uprkos vladinim smernicama.

Švedska je najavila strože preporuke za svoja tri najveća grada nakon što je zemlja bez zaključavanja za dve nedelje povećala zarazu od koronavirusa.

Četiri švedska regiona, uključujući ona koja obuhvataju gradove Stokholm, Geteborg i Malme, uključena su u ograničenja.

Nove smernice uključuju držanje podalje od nebitnih prodavnica i izbegavanje javnog prevoza, teretani i muzeja.

Prema Johanu Nojd-u, regionalnom lekaru za infektivne bolesti u Upsali, gradovi u kojima je gužva sprečili su pad stope zaraze.

„Teško je uočiti bilo kakav uticaj s obzirom da smo u ponedeljak imali najveći broj pozitivnih testova, mnogo veći rekord nego u proleće“, rekao je za Telegraf.

Rekordni broj infekcija pripisao je ljudima koji nisu poštovali dve glavne vladine preporuke; izbegavanje nepotrebnog javnog prevoza i izbegavanje fizičkog kontakta sa ljudima van njihovog domaćinstva.

„Možda više od 50 procenata vrlo pažljivo sluša savete koje čuju, možda čak 80 procenata, ali tada imamo ovih 20 do 40 procenata koji uopšte ne sluša“, rekao je.

U gradu Malmeu škole su prvi put zatvorene za roditelje, a biblioteke su ograničile posuđivanje knjiga. U međuvremenu, u mestu Skane, regionu oko Malmea, broj slučajeva Covid-19 nastavlja da raste.

Slučajevi u regionu pogodili su u četvrtak sedmodnevni prosek od 374, više od 75 odsto više nego na dan uvođenja novih mera.

Fredrik Sund, koji vodi kliniku za zarazne bolesti u Upsali, pozvao je na nacionalnu blokadu kako bi se zaustavili novi slučajevi.

Govoreći na švedskoj televiziji, on je rekao: „Moramo da uvedemo oštrija ograničenja iza kojih stoji zakon, jer smo sada videli da su ove preporuke previše slabe“.

„Sad imamo priliku da nešto učinimo po tom pitanju. Za nekoliko nedelja to neće imati nikakvog efekta. ‘

Švedska, koja se tokom pandemije klonila zaključavanja, registrovala je u petak 4.697 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj od početka pandemije, pokazali su statistički podaci zdravstvene agencije.

Povećanje se upoređuje sa visokih 4.034 novih dnevnih slučajeva zabeleženih u četvrtak. Zdravstvena agencija je rekla da je vrhunac tokom proleća verovatno bio mnogostruko veći, ali da je zabeležen zbog manje testiranja u to vreme.

Švedska je u petak registrovala 20 novih smrtnih slučajeva od COVID-19, što ukupno iznosi 6.022 smrtnih slučajeva.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta viša od nordijskih suseda, ali niža od nekih većih evropskih zemalja, poput Španije i Britanije.

Kurir.rs/Daily Mail