Izbor UrednikaVesti

Za 57 odsto mladih muslimana u Francuskoj je islamski zakon važniji od zakona države

Šerijat je verski zakon islama temeljen na Kuranu i drugim izvorima, a u svojim najradikalnijim oblicima propisuje smrtne kazne, kamenovanja, odsecanje ruku i ograničenja prava žena

Novo istraživanje javnog mnenja pokazalo je da 57 posto mladih muslimana koji žive u Francuskoj smatraju da je šerijatski zakon iznad nacionalnog zakona. Rezultati su to ankete koju je proveo Francuski institut za javno mnenje. To je porast od 10 posto u odnosu na ispitivanje sprovedeno 2016. godine.

Na primer, Brunej je prošle godine uveo šerijatski zakon prema kojem se, između ostalog, propisuje smrt kamenovanjem za preljubu i istospolni polni odnos te amputaciju ruku i stopala lopovima.

Prema šerijatskom zakonu koji primenjuje Saudijska Arabija, smrću se kažnjavaju silovanje, ubistvo, odmetništvo, oružana pljačka i trgovina drogom. Većina zločina kažnjava se odrubljivanjem glave, a u ekstremnim slučajevima i razapinjanjem. Prema Evropsko-saudijskoj organizaciji za ljudska prava, 2018. godine u Saudijskoj Arabiji pogubljene su 143 osobe.

U Jemenu je takođe na snazi šerijatski zakon prema kojem se smrću kažnjavaju preljub, homoseksualnost i izdaja. Većina najtežih zločina kažnjava se odrubljivanjem glave, a u ekstremnim slučajevima primenjuje se razapinjanje, za koje vlada kaže da je propisano šerijatskim zakonom.

Rezultati spomenutog istraživanja provedenog na reprezentativnim uzorcima od više od 2.500 ljudi (2.034 predstavnika celokupne populacije te 515 muslimana) objavljeni su prošlog četvrtka.

Nekoliko pitanja iz ankete odnosilo se na nedavno ubistvo učitelja Samuela Patija koji je deci u školi pokazivao karikature Muhameda te događaje koji su usledili.

Istraživanje je tako pokazalo da se 66 posto mladih muslimana u Francuskoj protivi tome da učitelji pokazuju karikature verskih ličnosti. S druge strane, većina drugih mladih Francuza – njih 75 posto, smatra da bi učitelji u školama trebali pokazivati verske karikature. Među njima je u istraživanju bilo 80 odsto katolika.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o organizacijama Kolektiv protiv islamofobije (CCIF) i BarakaCity, koje je francuski predsednik Emanuel Makron zabranio zbog poticanja na mržnju i opravdanja nasilja. 65 posto građana izjasnilo se da podržava zabranu CCIF-a, a 76 posto zabranu Baraka Citya. S druge strane, samo 34 posto mladih muslimana odobrilo je raspuštanje ovih organizacija.

Nadalje, 44 posto francuskih muslimana te 87 posto katolika podržava zakon iz 2004. godine kojim se zabranjuje nošenje verskih simbola u državnim školama, fakultetima i srednjim školama. Kad je reč o zakonu iz 2010. o zabrani nošenja burki na ulicama i u javnim prostorima, njega podržava 60 posto muslimana te 94 posto katolika.

Predsednik Francuskog instituta za javno mnenje Žan Pjer Sakun poručio je da rezultati istraživanja pokazuju kako treba uložiti sve napore u sekularizaciju unutar obrazovnog sistema jer se time stvaraju uslovi za razvoj i emancipaciju građana.