TopVesti

Svetu preti nova katastrofa: Milion tona radioaktivne vode iz Fukušime završiće u Pacifiku

Japan bi mogao da izbaci milion tona radioaktivne vode u Pacifik iz nuklearke u Fukušimi.

Od havarije 2011. godine nagomilalo se nekoliko miliona tona vode koja je zagađena, i rezervoari su prepunjeni, tako da bi moglo da dođe do ispuštanja vode u Pacifik.

Vlasti u Japanu predložile su kontrolisano puštanje radioaktivne vode u okean. Takođe, predloženo je i zagrevanje vode kako bi deo ispario.

Kako su naveli, ispuštanje vode u okean bi bilo strogo kontrolisano tako da okean ne bi bio isuviše zagađen.

– Više ne postoji opcija dugog skladištenja kontaminirane vode – saopštili su nadležni.

Smatraju da bi kontrolisano puštanje vode bila najbolja opcija, zato što bi se polako mešala sa okeanom i tada bi naučnici bili u mogućnosti da prate nivo radioaktivnosti.

Filtrirarju radioaktivne elemente

U elektrani postoji sistem za pumpanje i filtraciju u kom se iz vode filtriraju gotovo svi radioaktivni elementi, osim tritijuma. Međutim, stručnjaci kažu da je štetan samo za ljude u velikim dozama.

Kompanija koja rukovodi nuklearkom kaže da većina vode koja se čuva u elektrani i dalje sadrži druge radioaktivne elemente, uključujući cezijum i stroncijum koji izazivaju rak i potrebno je dalje lečenje.

Milion tona radioaktivne vode moglo bi da završi u okeanu Foto: Tanjug/AP

Na jučerašnjem sastanku nije doneta odluka kako će biti rešen problem sa nagomilanom vodom. Stručnjaci, uključujući one iz Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su pregledali postrojenje u Fukušimi, podržali su kontrolisano ispuštanje vode u more kao jedinu realnu opciju.

Naoia Sekija, sociolog sa Univerziteta u Tokiju i ekspert za katastrofe i društveni uticaj, rekla je da je puštanje radioaktivne vode realna opcija, ali da će uticaj na stanovništvo biti ogroman. Zvaničnik agencije rekao je da niko nije izrazio suprotno mišljenje da je „tehnički realan način ispuštanja vode u more ili vazduh“. Rasprave o zbrinjavanju radioaktivne vode traju godinama i komisija nema rok kada treba da ih prijavi vladi.

Celom ovom projektu oštro se protive lokalni stanovnici, ekolozi i ribari, koji tvrde da će oslobađanje radioaktivne vode ozbiljno ugroziti ekosistem ne samo u ovom području Japana nego i u svetu.

 

(Telegraf.rs/The Sun)