Vesti

FINSKA POLITIČARKA: Pravi genocid je izvršen nad Srbima

Profesorka Pirko Turpeinen, psihijatar i nekadašnja funkcionerka finskih socijademokrata, uzdrmala je region izjavom da je genocid izvršen nad Srbima.

„Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da ste činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila kako bi opravdale svoje osvajačke ciljeve“, kazala je ona u intervjuu za portal vesti-onlajn, koji je preneo portal Kosovo onlajn.

Turpeinenova je bila poslanica finskog parlamenta, ali i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Saveta Evrope. U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću, o čemu je napisala i knjigu, a uveliko završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obeležili raspad SFRJ.

Među njima je i slučaj Račak, koji je pre dve decenije bio i povod za agresiju NATO na Srbiju, navodi se u intervjuu koji prenosi Srbija danas.

Upitana o slučaju Račak, Pirko Turpeinen je rekla da je on veoma važan zato što je u pitanju bila provokacija da bi bombardovali Srbiju. „Ali to je bila samo jedna u nizu provokacija nad vašim narodom. Zato će moja sledeća knjiga biti istorija Holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u vreme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova“, istakla je ona.

Na podsećanje da je upravo vlada njene zemlje tada imenovala Helen Rantu kao deo stručnog tima u slučaju Račak, Pirko Turpeinen kaže da je na poziv Slobodana Miloševića da pošalju stručni tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara.

„Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da prouči autopsijske izveštaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom“, kaže ona i dodaje da je Ranta u stvari zubarka.

„I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, dve godine kasnije, stručnjaci, među kojima i profesor Pentila, imali su prilike da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu. Reč je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu“, dodaje profesorka Pirko Turpeinen.

Na pitanje do kog zaključka je došla istražujući ovaj slučaj, ona odgovara: „Medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela, nikada nisu bili skrivani, već transparentni. Uostalom, u to su mogle da se uvere brojne TV ekipe, posmatrači OEBS-a… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999.“

Ona kaže i da su SAD i Nemačka, zajedno sa drugim zemljama NATO, planirale okupaciju čitave Jugoslavije. „To nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea… Podsetiću da su zemlje, članice NATO, prethodno ekonomskim sankcijama već ucenjivale Jugoslaviju i te ucene su trajale od 1992. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO nisu više videle alternativu svom planu, osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile“, ističe ona.

Prema njenim rečima, propaganda dominira zapadnim zemljama. Ima puno naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovlađuje propaganda medija NATO, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke, smatra profesorka Turpeinen.

Izvor: Vesti-online