Uncategorized

DETALJI ČUDA IZ DŽUNGLE: Kako su 4 brata i sestre preživeli 5 nedelja u divljini? Najmlađe 1. rođendan dočekalo u prašumi (VIDEO)

Četvoro dece iz starosedelačke zajednice u Kolumbiji pronađeno je na jugu ove zemlje više od pet nedelja nakon što se avion kojim su putovali srušio u gustoj džungli, izjavio je kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Decu je spasla vojska kod granice između kolumbijskih provincija Kaketa i Gvavijare, u blizini mesta gde se srušio mali avion.

„Radost za celu zemlju! Četvoro mališana koji su nestali, izgubljeni u kolumbijskoj džungli su živi“, poručio je Petro putem Tvitera.

Mali avion Cesna 206 prevozio je sedmoro ljudi na putu između Ararakuare, država Amazonas, i San Hoze del Gvavijare, grada u državi Guaviare, ali se čuo alarm za kvar motora u ranim jutarnjim satima 1. maja.

U padu su poginule tri odrasle osobe, uključujući pilota, a njihova tela su pronađena u avionu. Četvoro dece od 13, 9 i 4 godine, kao i beba od 11 meseci, preživeli su pad. Prve informacije Uprave za civilno vazduhoplovstvo, koje su koordinirale spasavanjem, sugerišu da su deca pobegla iz aviona i krenula u prašumu da potraže pomoć.

Spasilačke ekipe su, uz podršku pasa tragača, prethodno pronašle voće koje su deca navodno jela i improvizovana skloništa. U akcijama spasavanja učestvovali su avioni i helikopteri kolumbijske vojske i vazduhoplovstva.

Deca su preživela zahvaljujući hrani iz kompleta za preživljavanje koji su pronašli u olupini aviona. Mališani su pronađeni veoma iscrpljeni i prekriveni ujedima insekata. Preživeli su više od 40 dana sami u prirodi nakon pada aviona, a u tome su im pomogle veštine kojima su ih naučile baka i majka – piše Gardijan.

– Neverovatno! Preživeli su životinjske predatore, naoružane pljačkaške bande, oluje. Ovo je proslava za celu zemlju – rekao je kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Četiri brata i sestre su deo starosedelačke zajednice Huitoto. Iako iscrpljeni i gladni, niko od dece nije u teškom ili kritičnom zdravstvenom stanju. Ni najmlađe dete, koje je prvi rođendan proslavilo u džungli. Deca su prevezena u grad San Jose de Guaviare kako bi im pružila neophodnu medicinsku i psihološku pomoć.

(Kurir.rs/24sata.hr)